Californication – Säsong 4

Den 19 november 2007 stämde rockbandet Red Hot Chili Peppers TV-kanalen Showtime. Anledningen var så klart att kanalens nya serie hade samma namn som bandets album och hitsingel från 1999. Seriens skapare Tom Kapinos kunde dock bevisa att termen bland annat använts på en bildekal på 1970-talet och tvisten löstes utanför rättssalen. Sådan tur har inte Hank Moody i säsong 4 av Californication.

Californication 4, David Duchovny

Nu är det inte längre en hemlighet att det var Hank Moody (David Duchovny) och inte Mia Lewis (Madeline Zima) som skrev succéboken Fucking and Punching. Vad värre är medförde avslöjandet att alla nu vet att Hank hade sex med Mia när hon bara var 16 år gammal. Karen (Natascha McElhone) har återigen kastat ut honom och deras dotter Becca (Madeleine Martin) verkar till slut ha gett upp på honom. Som om inte det vore illa nog, var Mia minderårig enligt kalifornisk lag och Moody ställs inför rätta. Hans bästa vän Charlie Runkle (Evan Handler) presenterar honom för advokaten Abby Rhodes (Carla Gugino) som snart velar medan sin professionalitet och Hanks hotellsäng.

Vad trevligare är ska Fucking and Punching bli film. Den galna karaktärsskådisen Eddie Nero (Rob Lowe) är klar som Hank och ”America’s sweetheart” Sasha Bingham (Addison Timlin) är klar för rollen som Mia. Producerar gör legenden Stu Beggs (Stephen Tobolowsky) när han inte lägger all kraft på att fånga in Charlies nästan-ex-fru Marcy Runkle (Pamela Edlon). Det dröjer inte länge förrän Sasha vill ha ”manushjälp” från Hank på sitt hotellrum, en relation som slutar abrupt när Hank även råkar lägra Sashas mamma. En ofrivillig överdos ger till slut Hank en chans att återigen komma nära de två kvinnor som betyder allt i hans liv, Karen och Becca.

Californication 4, David Duchovny

Det gläder mig mycket att den fjärde säsongen håller lika jämn och hög kvalitet som de tidigare och att det fortfarande är samma historia som berättas. Hank straffas här för ett stort klavertramp i första säsongen. Tom Kapinos står själv för manus till flertalet av avsnitten och det skulle vara så kul att se vad den mannen kunde göra om han tog paus för en långfilm någon gång. Han och David Duchovny har skapat en man som är helt oemotståndlig för kvinnor och det är helt realistiskt! Jag känner män med liknande beteende men med betydligt mindre fördelaktigt utseende och karriär (när Moody väl skriver något blir det ju populärt) som har det otroligt lätt med det vackra könet, och Kapinos repliker träffar alltid rätt. När Hank klär upp sig i svart kostym inför rätten utbrister han ”I look like a fucking FBI-agent”, givetvis en flört med Fox Mulder i Arkiv X som faktiskt bleknar något i jämförelse med hans enastående arbete i denna roll.

Californication 4, David Duchovny

Precis som jag vill minnas från alla säsonger är öppningsavsnittet fantastiskt bra. Lite som TV-tablåns motsvarighet till ett kosläpp. Redan här visar man att denna säsong skamlöst kommer inspireras av Entourage. Inte mig emot då jag har saknat att följa med på filminspelningar och hänga med nästan verkliga skådespelare. Californication är en serie som visar väldigt mycket hud, men det är långt ifrån bara unga skådespelarbröst som visas upp, utan framför allt får vi se medelålders människor utan kläder. Jag har svårt för när serien nästan blir äcklig som när Charlie slinter i könsrakningen och börjar blöda ymnigt, men samtidigt behövs nog detta för att man inte ska stänga av och istället sätta på den man sitter bredvid i soffan.

Jag har haft problem med Evan Handlers karaktär Charlie tidigare, då han precis som i exemplet innan hamnar i lite väl extrema situationer. Men han gör en bra säsong här, precis som Pamela Edlon som jag gillat sedan jag upptäckte henne i den kortlivade sitcomen Lucky Louie. Natascha McElhone (The Truman Show) ger bioglans till serien och att hon här får ett nytt kärleksintresse i den personliga favoriten Michael Ealy (Sleeper Cell) är inte mig emot. Däremot vet jag inte hur jag ska förhålla mig till Madeleine Martin som spelar dottern Becca. Jag tycker hon pendlar mellan att träffa rätt med sin lite egensinniga tonåring till att entonigt högläsa ur manus. Detta till trots så kan jag inget annat än att ge er mina varmaste rekommendationer att se Californication. Särskilt då de tre första säsongerna finns på Netflix.

 

[small_divider]

Även Californication – Säsong 5 finns recenserad på Filmfenix.se.

 

About Rikard Eriksson

Vacker som en dag och analyserar filmer ned på hink-och-spade-nivå. Jag är recensenten som aldrig skulle tveka på att röja en viktig reflektion ur världen om den hamnar mitt emellan två meningar som rimmar. Filmer jag tycker om att se är inte det välpolerade biojunket, utan de kanske är lite trubbiga i kanterna… eller bara trubbiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.