Brottet – Nästan kriminellt om du inte ser den

Brottet, Forbrydelsen, The Killing, ja kärt barn har många namn. Brottet är den mest framgångsrika danska kriminalserien någonsin och den har gått på export till flertalet länder. Amerikanska AMC har gjort en remake där vi ser Joel Kinnaman i en av huvudrollerna.

Brottet 01

Den danske manusförfattaren Sören Sveistrup fick efter succén Nikolaj och Julie fria händer av DR (Danmarks Radio) att göra något nytt. Han hade en idé om att göra en serie med en kvinnlig polis där karaktärens drag är liknande gamla westernhjältar som John Wayne och Clint Eastwood. Sveistrup ställde ett krav innan han accepterade uppdraget – att han ville ha den erfarna Sofie Gråböl i huvudrollen som även spelat huvudrollen i Nikolaj och Julie.

Brottet 09

Det första Sveistrup bestämde var att han inte ville göra ännu en serie med en polis som trippade omkring i högklackat som löste brott på 45 minuter. Hon skulle inte vara ett sexobjekt med eyeliner och urringat. Han ville ha en kvinnlig hjälte som inte sa så mycket och dessutom var socialt handikappad. Kommisarie Sarah Lund hade skapats. Hon har svårt att relatera till andra människor och kommer på kant med allt och alla. Hon är totalt hängiven till sitt jobb och är utan tvekan en duktig polis. Sarah Lund ser brotten på ett annat sätt vilket gör att det andra missar plockar hon oftast upp. En annan sak som de flesta identifierar med Sarah Lund är hennes stickade tröjor, något som Sofie Gråböl bidrog till. För er modeintresserade är det märket Gudrun og Gudrun från Färöarna. Sofie Gråböl tränade dessutom på att gå som en man för att minska på de kvinnliga dragen hos Lund.

Brottet 03

Sveistrup och Gråböl samarbetade genomgående i serien för att utveckla Lunds karaktär. Vid ett tillfälle funderade manusförfattargruppen på att skapa en romantisk sidoberättelse med en av politikerna och Sarah Lund, men Sofie Gråböl stormade in och fick dem på andra tankar eftersom Lund aldrig skulle gjort en sådan sak. Karaktären Lund går sin egen väg och är okonventionell samtidigt som hon går en på nerverna, vilket leder till att hon lika ofta står ensam med äran men också får skörda allvarliga konsekvenser av sitt handlande. Lund söker aldrig bekräftelse eller beröm utan vill bara göra ett bra jobb och det är belöning nog. Lund är frånskild mor till en tonårsson och planen, i början av säsong ett, är att flytta med den nya pojkvännen till Sverige och börja arbeta som polis där istället.

Ramarna är de samma i samtliga av de danska säsongerna. Vi har ett brott av något slag i kombination med politiska intriger och sedan de personliga delarna i Sarah Lunds liv. Berättelserna är komplext sammanvävda med flera parallellt löpande spår. Det finns alltid flera kandidater till att vara den skyldige och det finns gott om villospår längs vägen. Sveistrup skriver manusen under tiden som säsongerna spelas in vilket gör att skådespelarensemblen inte vet vem den skyldige är, eller om deras karaktär kommer överleva, vilket gör att ingen kan agera som den skyldige och avslöja i förtid vem det är. Sista versionen av manuset brukar ges till skådespelarna samma dag som scenerna spelas in. Det medför att de involverar skådespelarna genomgående i skrivprocessen. Kort tid till deadline och nerver av stål med andra ord.

Brottet 04

Den första säsongen av det danska originalet gjorde AMC två säsonger av vilket förargade fansen som fick vänta ett helt år mellan säsong ett och två. Precis som originalet tar tack och lov AMC sig tiden att låta berättelsen utveckla sig i det tempo som krävs och det är här TV-seriens styrka ligger. Det är aldrig tal om att stressa igenom och trots det känns de 55 minuterna per avsnitt aldrig sega eller händelselösa, snarare tvärtom. Dessutom lyckas AMC med att göra Seattle gråtungt deprimerande som påminner om känslan i Se7en. Den som sett det danska originalet kan tycka att vissa delar är identiska kopior när de ser AMCs version, men det finns båda stora och små skillnader och för fanet är det definitivt värt att se båda versionerna. Den tredje säsongen från AMC har ingen koppling till säsong två eller tre av originalet utan är en fristående berättelse, men med kopplingar till Sarah Lindens (spelad av Mireille Enos) förflutna.

Brottet 05

Det första brottet är ingen munter historia. En 19-årig tjej hittas våldtagen, mördad och förpassad till bakluckan av en bil. Den första ledtråden är att bilen tillhör en politikerkampanj. Polisen letar efter ledtrådar samtidigt som föräldrarna sörjer. Den danska serien berättar historien på 20 avsnitt medan AMCs version drar ut på det ytterligare sex avsnitt innan upplösningenm och det sker inte förrän de sista minuterna. Även om det är ett brott som utreds är huvudtemat familjerelationer. Vi får följa familjen Larsen som emotionellt och relationsmässigt slits i stycken av sin dotters död. Utredaren Sarah Lund / Sarah Linden ska egentligen lämna över utredningen till Jan Meyer / Stephen Holder för att sedan åka iväg och gifta sig, men hon kommer inte iväg för att hon inte kan släppa utredningen eller vill hon inte binda sig? Ja, det finns fler exempel på relationer som går igenom prövningar och klarar sig olika bra.

Som tidigare nämnts har den andra och tredje säsongen av den danska serien, om tio avsnitt vardera, inget gemensamt med AMC:s tredje säsong. DR:s säsong två handlar om danska specialtrupper i Afghanistan och utredandet av en påstådd massaker av civila. När personer kopplade till fallet dödas en efter en blir det högsta prioritet hos polis och säkerhetspolis när ledtrådarna pekar mot flera högt uppsatta ministrar. Har det hänt något i Afghanistan som försöker sopas under mattan?

Brottet 06

I den tredje säsongen kidnappas en dotter till en rik skeppare samtidigt som tre baltiska sjömän hittas dödade på ett avvecklat fraktskepp. På skeppet hittar polisen foton på flickan som kidnappats, men kan inte se någon koppling dem emellan. Samtidigt tornar finanskrisen upp och statsministern, som är nära vän med skepparen, känner sig pressad att lösa kidnappningen snabbt för att inte förlora valet någon vecka bort. Gärningsmannen verkar ha någon sorts moralisk skuld att indriva och struntar i de miljoner som skepparen vill använda för att lösa ut sin dotter. Hur mycket är ett liv värt och går det verkligen att sätta pengar på det?

I AMC:s tredje säsong bubblar ett gammalt fall upp till ytan och Linden börjar ifrågasätta ifall den dödsdömde verkligen är den skyldige. När ett dussin kroppar av gatuprostituerade hittas mördade på samma sätt undrar Linden om det är rätt mördare de fångat eller är det en copy cat? I skrivande stund ska det femte avsnittet visas. Du kan se säsong ett och två av The Killing samt följa säsong tre på Netflix. Det som jag gillar lite extra mycket i AMC:s version är karaktären Holder som spelas med bravur av svenske Joel Kinnaman. Jag tror inte jag sett Kinnaman bättre, med talande kroppsspråk och gatutuggande repliker. Samspelet han har med Mireille Enos, som snart syns i World War Z med Brad Pitt, är fantastiskt bra. Deras karaktärer skrapar mot varandra och utvecklas som bara en ny tveksam vänskap gör och det förmedlas mycket trovärdigt de två första säsongerna. Även i den tredje säsongen fortsätter deras vänskap, men fortfarande med en viss friktion.

Brottet 07

Brottet är en av de bästa kriminalserierna på senare år och det inte underligt att Forbrydelsen har haft högre tittarsiffror än Mad Men i kriminalserieälskande England. Berättelserna tar ofta tillfället i akt att belysa problem och samhällets baksidor. Att politik är en viktig komponent i den danska serien var ett medvetet val från Sveistrup då Danmark har varit aktiv i den samtida världspolitiken. Muhammedteckningar, trupper i Afghanistan och USA:s allierade i Irakkriget har gjort att det lilla landet hamnat i hetluften mer än en gång. I AMC:s tredje säsong är politiken inte lika tydligt närvarande som i de första två säsongerna.

Brottet 08

Sören Sveistrup förväntade sig inte att hans serie skulle bli en sådan succé, men ambitionerna var höga ända från början. De ville göra världens bästa kriminalserie.

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

One comment

  1. Trodde det skulle vara en kort serie. Den är ju dansk. 20 avsnitt i första säsongen. 21 timmars speltid. Det var den påsken det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.