Broken

Broken är lite av ett ”coming of age”-drama som kretsar kring några problemtyngda familjer i ett medelklasskvarter i norra London. Deras hus ligger runt en vändzon som också kan symbolisera en slags återvändsgränd för deras liv. Men allt börjar när filmens självlysande huvudperson Skunk råkar bli vittne till en brutal misshandel av den lätt förståndshandikappade Rick.

Eloise Laurence (Skunk) in BROKENBob Oswald lever ensam med sina tre döttrar. Alla fyra fungerar som kvarterets svarta får och har det jobbigt efter fruns bortgång. Pappan (Rory Kinnear, Skyfall) är frustrerad, överbeskyddande och arg på det mesta och tar ut sina aggressioner på omgivningen, vilket barnen naturligtvis tar efter och kopierar i deras egen värld. Advokaten Archies (Tim Roth, Lie to Me, Funny Games U.S.) fru är också borta då hon har lämnat honom, dottern Skunk och sonen Jed (Bill Milner, Son of Rambow, X-Men: First Class) för någon annan för att aldrig komma tillbaka. Denna lilla familj lider också av detta, men utan att det direkt drabbar någon utomstående. Dessutom har de Kasia (Zana Marjanovic, In the Land of Blood and Honey) som au pair med hennes ibland påhälsande pojkvän – läraren Mike (Cillian Murphy, The Wind That Shakes the Barley, Red Lights), vilka båda två alltid finns i familjens närhet.

Broken 2Skunk som ska börja i vad jag gissar är årskurs 5, är supernervös inför detta, inte minst efter att hennes storebror skrämt upp henne när han informerat om farorna på skolan. När sommaren så lider mot sitt slut och skolan ska börja ser alla mer eller mindre ut att trivas i varandras sällskap. Ända fram till dagen då Skunk hälsar på Rick (Robert Emms, War Horse, Kick-Ass 2) när han tvättar sina föräldrars bil, vilket utgör startskottet till att livet förändras för samtliga inblandade och i synnerhet Skunks så glada tillvaro rasar samman.

Broken 3Broken är en ganska mörk och ibland rakt av grym film, men den debuterande regissören Rufus Norris låter också humor infiltrera de tunga ämnena på ett oerhört skickligt och välskrivet sätt via manusförfattaren Mark O’Rowe (Boy A) och efter boken med samma titel. Det är en rätt så lysande debutfilm, både för regissören samt den unga tjejen Eloise Laurence som spelar den diabetessjuka Emily, som kallas för Skunk. Jag nöjer mig med att säga att hon är fullständigt fängslande och briljant i sin naturlighet. Att Tim Roth och Cillian Murphy skulle leverera (särskilt Roth är lysande) hade jag naturligtvis väntat mig, men även barnskådespelarna är riktigt bra och ett par cyklande och bajskastande tvillingar med afrofrisyrer är ett ganska underhållande inslag som lättar upp. Eloise Laurence sjunger dessutom på ett par låtar i filmen, vilket befäster min beundran lite extra.

Broken 4Jag tycker Broken fångar många upplevelser som man kan minnas från barndomen med grupptryck, kärlek, mobbning eller bara lyckan över att hitta en plats i skogen med övergivna skrotbilar som man sedan kan använda som tillflyktsort. Samtidigt kan man relatera till de vuxnas dilemman och svårigheterna som kommer med att våga använda sitt eget kanske omtalade mod i vardagen, eller att försöka kommunicera med någon som inte förmår att lyssna och hur detta verkar gå i arv. Rykten och barns lögner förvandlas i en handvändning till förvridna sanningar och någon blir i slutändan hårt drabbad. Filmens brister består i huvudsak av en lite väl lättpåverkad och korkad misshandlare och jag kan även tycka att Broken är som bäst när barnen är i direkt fokus, för att ibland dala en aning när de vuxna alltför trubbigt försöker hantera uppkomna situationer. Det är inte alltid så trovärdigt, det hinner hända en hel del under filmens nittio minuter och en del saker (eller trianglar) hade man nog kunnat tona ned ett snäpp och istället fokuserat, alternativt fördjupat sig och förlängt speltiden.

Broken 5Det är ändå en mycket bra och sevärd film och jag hinner bli förtjust i flera karaktärer. Den sista kvarten blir man dessutom sittandes på helspänn med en tung klump av oro i magen. Tack och lov går det åtminstone inte till överdrift, vilket jag hela tiden var lite rädd för. Det är så lätt att misären vrids om ett varv för mycket, lite som jag upplever att Ken Loach gjort ett par gånger, till exempel när han låter en trebent hund passera i bild när en mor precis blivit av med sitt barn till myndigheterna för andra eller tredje gången. Okej, vi har redan förstått att de har det jobbigt så varför använda markeringspennan. Broken håller desto mer balansen utan att vackla och jag har fått en ny regissör och en ny skådespelerska att med stor spänning följa framöver.

About Hans Råman

Älskar fredagsmys, gärna med min favoritfilm Nyckeln till frihet, men är allätare inom både film och musik.

One comment

  1. Jag tycker också att den är bra. En sån där typisk mörk brittisk dramafilm där man blir förbannad i vissa scener eller att det känns som ett slag i magen. Rekommenderas. 8/10 i betyg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.