Brightburn

Mitt bland alla superhjältefilmer som kommer ut idag finns det en genren som vi inte sett hittills och det är skräck. Samtidigt finns det gott om serietidningar som mixar just dessa genrer så det känns inte helt omöjligt att få detta att fungera på film. James Gunn kände uppenbart samma sak för han har både skrivit och producerat Brightburn.

2006 kraschar ett rymdskepp utan för stade Brightburn i Kansas och det unga paret Tori och Kyle Breyer finner en bebis i skeppet. 12 år senare är Brandon en ung pojke som inte vet något om sitt förflutna. Samtidigt börjar skeppet som tog honom till jorden att skicka ut signaler som väcker hans superkrafter till liv. Problemet är bara att Brandon är en ung pojke som är fylld av ilska och hat. 

Brightburn är på pappret ett utmärkt koncept. Tänk om Stålmannen var ond istället för god, vad skulle hända då? Här finns det något bra att jobba med och James Gunn verkar ha insett detta och försökt att skriva ett manus som både attraherar skräckfantaster och fans av superhjältefilmer. Tanken är som sagt var god, men utförandet är inte lika bra. 

Jag tycker inte att Brightburn är en dålig film men den är mer än skräckfilm än superhjältefilm. Den staplar alla klichéer man kan tänka sig från skräckfilmer. Tanken är god, vad händer om en person med gudalika krafter kommer till jorden och istället för att hjälpa mänskligheten bestämmer sig för att förgöra den? Men utförandet är alldeles för stelt, det finns inga överraskningsmoment här, utan allt går precis som man kan tänka sig. 

Och där ligger filmens stora problem, den berättar en historia vi redan sett så många gånger förut utan att försöka sig på något nytt. Med en person som Gunn bakom manuset hade jag hoppats på lite mer. Jag tycker inte som många att Brightburn är en usel film, som skräckfilm är den helt okej underhållning men det är också en missad möjlighet.

Mitt bland alla superhjältefilmer som kommer ut idag finns det en genren som vi inte sett hittills och det är skräck. Samtidigt finns det gott om serietidningar som mixar just dessa genrer så det känns inte helt omöjligt att få detta att fungera på film. James Gunn kände uppenbart samma sak för han har både skrivit och producerat Brightburn. 2006 kraschar ett rymdskepp utan för stade Brightburn i Kansas och det unga paret Tori och Kyle Breyer finner en bebis i skeppet. 12 år senare är Brandon en ung pojke som inte vet något om sitt förflutna. Samtidigt börjar skeppet…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.