Oscarsgalan 2019: Bohemian Rhapsody

Bohemian Rhapsody är baserad på den sanna historien om rockbandet Queen. Den porträtterar bandets utveckling från de första, trevande spelningarna på mörka klubbar, genom stjärnglans och tillslut landandes på välgörenhetskonserten Live Aid i juli 1985. 

Foto: IMDb

I 19070-talets London bildas bandet Smile av medlemmarna Brian May och Roger Taylor. När den första sångaren går över till en annan grupp möter de av en slump Freddie, en ung man med en röst lika stark som sin vilja att lyckas. Med Freddie, och nytillskottet John Deacon på bas, genomgår bandet en förändring; deras scenspråk, interaktion med publik och kläder gick från grått till intensivt färgsprakande och de blev Queen. Genom att, ledda av Freddie Mercury, välja allt annat än den traditionella vägen exploderas snart deras framgång och låten Killer Queen gör dem till ett världsfenomen. Det är dock bara början – under de följande åren blir Queen en familj som går igenom vilda fester, musikaliska olikheter och känslostormar till tonerna av sin egna, ständigt nyskapande musik. Det är en resa som kantas av utnyttjning, lögner och svek men även kärlek och vänskap i starka doser, framför allt när en av medlemmarna drabbas av den dödliga sjukdomen AIDS, och leder fram till den legendariska spelningen på Live Aid där de återförenades som Queen en gång för alla.

Foto: IMDb

Bohemian Rhapsody, är precis som låten den är döpt efter, ett mästerverk. Den fångar alla delarna av Freddie Mercury, en ikon som på sin tid aldrig riktigt kunde fångas utan sprängde alla boxar han stängdes in i. Freddie Mercury startar som den unge, naiva Farrokh Bulsara, en flygplatsarbetare med drömmar om en musikalisk karriär. Redan då kan den dramatiska attityden och stjärnglansen anas men även en sårbarhet som aldrig syntes till på scen. Sårbarheten blir den gyllene tråden genom filmen och vi får se den Freddie Mercury som blev förminskad för sitt ursprung och utseende, som inte vågade visa sitt rätta jag fullt ut i rädsla av att han familj inte skulle acceptera det. Vi får se Freddie Mercury i sina närmsta kärleksrelationer, både med kvinnor och män. Framför allt får vi se den mänsklige Freddie Mercury; han som fanns bakom den självsäkra fasaden, som faktiskt var rädd och ensam tidvis.

Foto: IMDb

Det är dock långt ifrån endast Freddie Mercurys turbulenta privatliv som ges utrymme i filmen. Bohemian Rhapsody har lyckats med att skapa den perfekta balansgången mellan känsla och fakta.
Varvat med scener som når tittaren som människa är också scener där det skapas musik vars toner får både Queens medlemmar och filmens publik att känna sig som gudar. Det var helt klart rätt val att behålla Queens originalmusik som soundtrack.

Foto: IMDb

Rami Malek gör ett av de bästa framträdandena som visats på vita duken. Det märks att han har gjort sin efterforskning; med precision som når varenda rörelse, min och tonfall lyckats han återuppliva Freddie Mercury för två timmar. För den som har sett inspelningar från Queens framträdanden (eller haft privilegiet att besöka dem) blir det inte en besvikelse att se Rami Malek ta över scenen som Freddie Mercury i sitt esse. Även resterande skådespelare lämnar ingen besviken: alla bandmedlemmar är skrämmande lika Queens originalmedlemmar både i utseende och sätt och tillför individuell energi som framhäver gruppens unika dynamik. Allen Leech utmärker sig speciellt i rollen som manipulativ manager med en besatthet av Freddie.

Foto: IMDb

Förutom att vara en otroligt välgjord spelfilm så tar Bohemian Rhapsody upp ett flertal viktiga ämnen. Under Queens storhetstid existerade starka stigman kring sexualitet, etnicitet och sjukdomar som AIDS. I Bohemian Rhapsody tas dessa ämnen upp på ett respektfullt men likväl starkt berörande sätt, exempelvis när Freddie berättar om sin bisexualitet för sin fru Mary som säger att hon vet att han är homosexuell, inte bisexuell, och han ensam gråter över att bli förnekad sin sexualitet.

Foto: IMDb

Bohemian Rhapsody är en film som håller absolut högsta klass i alla kategorier. Brian May säger i filmen att ”Alla band är inte Queen”.
Det stämmer – alla band bjuder sannerligen inte på en episk rockshow där alla för en stund för vara drottningar.

Kuriosa: Det var Brian Mays fru Anita som sa orden ”I want it all and I want it know” vilket inspirerade Brian att skriva en likadan textrad.

Bohemian Rhapsody finns att se på biografer runtom i landet.

 

Bohemian Rhapsody är baserad på den sanna historien om rockbandet Queen. Den porträtterar bandets utveckling från de första, trevande spelningarna på mörka klubbar, genom stjärnglans och tillslut landandes på välgörenhetskonserten Live Aid i juli 1985.  I 19070-talets London bildas bandet Smile av medlemmarna Brian May och Roger Taylor. När den första sångaren går över till en annan grupp möter de av en slump Freddie, en ung man med en röst lika stark som sin vilja att lyckas. Med Freddie, och nytillskottet John Deacon på bas, genomgår bandet en förändring; deras scenspråk, interaktion med publik…

Review Overview

Betyg:

100

About Nikki Melody Ohlsson

Nikki Melody Ohlsson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com