Blue Caprice

44_Isaiah Washington, Tequan Richmond kopia

Några veckor i Oktober 2002 mördade John Allen Muhammad och Lee Boyd Malvo tio personer genom prickskytte nära ringleden Beltway i Washington D.C. Blue Caprice är baserad på denna makabra händelse.

Lee är en ung pojke i 17-års åldern som blir lämnad av sin mor. Han ser en man strosa omkring i området tillsammans med två barn och beslutar sig för att följa efter gruppen. Mannen, som heter John, har tagit sina barn från deras moder efter att de brutit upp. Han har dock inte någon vårdnad över barnen och mamman lyckas få tillbaka avkommorna. John tar då Lee under hans vingar och lär honom att samhället är katastrof och att alla bör straffas. Tillsammans tränar de prickskytte och skjuter oskyldiga människor genom ett hål i en backlucka på en blå Chevrolet Caprice.

tr_02_Tequan Richmond kopia

Drama är inte min favoritgenre, men Blue Caprice lyckas hålla mig kvar utan större problem, mycket tack vare riktigt bra skådespel från huvudrollsinnehavarna. Isaiah Washingtons (Grey’s Anatomy) gestaltning av den manilaputiva och sociopatiska John fungerar riktigt bra och han spelar med stor inlevelse. Det känns verkligt. Även Tequan Richmond som den deppiga, tystlåtna, manipulerade Lee spelar med stor inlevelse. I mindre betydande roller ser vi även Tim Blake Nelson (Den Stora Jakten) och Joey Lauren Adams (Big Daddy) som alkoholiserade, med tendens till sydstats- rednecks, vapenintresserade vänner till John. Småtragisk liten familj som dock inte fyller allt för stor funktion mer än att finnas där som bovärdar för fadern och ”sonen”.

BC_Still5_Tequan Richmond kopia

Det blir dessvärre en ganska lång och utdragen film och man får aldrig riktigt reda på anledningen till morden. Hämnd helt enkelt, men av vilken anledning far oskyldiga illa? Ingen vet. Jag kan tycka det är lite frustrerande när man inte får ett klart motiv till det hela. Det är inte mycket snack, däremot fylls dessa konversationslösa sekvenser ut av bra bakgrundsmusik. Fotot håller även det bra kvalitet. De lyckas hålla en dramatisk ton genom hela filmen. Som regissör och manusförfattare ser vi långfilmsdebuterande Alexandre Moors, som jag verkligen hoppas få se mer utav. Han har fått en bra start.

Sammanfattningsvis så är Blue Caprice en rätt medioker film som faller mest på grund av osammanhängande sekvenser, men vägs upp av ovan nämnda plus.

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.