Blindspot

blindspot-3-1024x684

Det är utan tvekan så att NBC-serien Blindspot är det bästa du kan titta på för tillfället. Tittarsiffror ljuger inte och redan nu har NBC ändrat sitt beslut om 9 avsnitt på första säsongen till 22.

Vad handlar Blindspot om då? I pilotavsnittet hittas en stor kvarlämnad duffelväska på Times Square i New York. En polis hittar väskan i vimlet av människor och när han ser lappen som hänger från väskan med texten ”kontakta FBI” dras stora terrorlarmet igång med bombdesarmering och evakuering. När bombteknikern ska öppna väskan rör den sig och dragkedjan öppnar sig från insidan. Ur kliver en förskräckt naken kvinna (Jaimie Alexander) nästan helt täckt i tatueringar.

blindspot-0004-1024x684

På ryggen har hon en tatuering som säger Kurt Weller FBI och det blir han (Sullivan Stapleton)och hans grupp som får uppgiften att lösa mysteriet med kvinnan som har total minnesförlust. Hon finns inte i någon databas för varken DNA eller fingeravtryck. Hon är förvirrad och rädd. Kemiska analyser av hennes blod säger att minnesförlusten är medicinskt inducerad och att alla hennes tatueringar är bara någon vecka gammal. Varför har Kurt Wellers namn tatuerats på kvinnans rygg? De ger henne namnet Jane Doe tills vidare.

blindspot-6-1024x684

När en av hennes tatueringar leder, likt en skattkarta, till ett pågående terrordåd gissar FBI-gruppen att resten av hennes tatueringar kan leda till andra brott som kommer att begås. Nu ska de bara försöka lista ut vad tatueringarna betyder och i vilken ordning de måste dechiffreras. Samtidigt börjar Jane  få korta minnesbilder av hennes tidigare liv. När hon är i fältet tillsammans med FBI-agenterna triggas fler och fler minnen. Vem är hon och vem har gjort det här mot henne? FBI beslutar att de måste ha Jane i fältet för att hjälpa till att lösa mysterierna.

blindspot-18-1024x683

Blindspot är crime-drama med action och det är inte svårt att se likheter med ledtrådsjakt som i till exempel Da Vinci-koden eller Alias. Rollbesättningen är riktigt bra och det är en riktigt bra blandning av karaktärer som man inte riktigt vet var man har. Redan några avsnitt in visar sig grundberättelsen vara långt mer komplex än vad man trodde vid första anblick. Avsnitt sex visades igår i USA och har redan fått en hel del skriverier då den innehöll förmodligen den största explosion som använts för ett TV-avsnitt. Serien är skapad av Martin Gero som är känd från bland annat Dark Matter och Stargate-serierna.

blindspot-8-1024x739

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

6 comments

 1. Hej Mats,

  Verkar vara en serie i min smak, vet du var man kan se den? Hittar den inte på Netflix eller Viaplay…

  Tack på förhand!

  //Riobert

 2. Fredrik Malmquist

  Hej Robert!
  Serien Blindspot som Mats skrivit om sänds för tillfället inte av någon svensk tv-kanal vad jag kan se.

 3. Om du har en tjänst som unblock-us går den att se via Hulu.

  • Ok, hur ser man på Hulu? Måste man ha ett abb?

   • Hulu är precis som SVT Play eller TV4 Play fast en samlingstjänst för amerikansk tv. Det är gratis men det är reklam under avsnittet och varje avsnitt ligger bara uppe under ett par veckor.
    Däremot måste du har en DNS-tjänst så att sidan tror att du är ifrån USA för att kunna se. Det finns flera sådana och de kostar runt 30-40 kronor i månaden. De populäraste i Sverige är http://www.unblock-us.com och unlocator.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.