Blind Man

Under ett par år av mitt liv så arbetade jag på en syncentral i de norra delarna av vårt land. Människor som kommer i kontakt med syncentraler har ofta svåra synstörningar och många av dem är helt synskadade, eller blinda som vi kallar det till vardags. Min chef var totalt blind och jag slutade aldrig att förvånas över vad man som blind kan göra. Samhället är inte anpassat för denna typ av skada, men jag sätter som individ själv gränserna för mina egna begränsningar. Därför faller inte thrillern Blind Man under osannolikhetströskeln för mig. Villigt låter jag acceptansen för vad Marvik klarar av omfamna mig.

Blind Man 01

Kommissarie Lassalle, som spelas av Jacques Gamblin, blir utredare till ett fall som skapar oro och förvirring. En ung kvinna hittas styckad i sitt hem och mördaren har dekorerat lägenheten med blod och kroppsdelar. Snart faller misstankarna mot en blind man; Marvik, som spelas av Lambert Wilson. Ju fler dödsfall som kommer i kommissariens väg, desto mer misstänksamt beter sig Marvik och man finner att hans identitet är falsk.

Filmen är regisserad av Xavier Palud som bland annat har filmer som Them och The Eye bakom sig. Manuset hamnade i händerna på Eric Besnard som även skrivit manuset till Babylon A.D. Som den tredje delen i denna treenighet som står bakom filmen, står Luc Besson som även tillskrivs originalidén för denna thriller. Denna grupp lovar så mycket. Jag har älskat Luc Bessons filmer där bland annat Leon står som en av höjdpunkterna i hans karriär och Paluds Them är en ypperlig film att se om man är nyfiken på modern fransk film. Men nu skapas detta. Vi har sett det förut och kommer att se det igen. Ingenting nytt eller spännande som får oss att nyfiket titta vidare. Hela filmen är gjord efter en standardmall som idag präglar dussinet av de polisthriller som prånglas ut från filmbolagen, där Sverige inte är minst skyldig i alla de olika polisserier som presenteras för oss.

Blind Man 02

Utan att förstöra slutet för dig som vill titta, kan jag lugnt säga att det är den blinde mannen som är mördaren. Detta presenteras ändå i de första delarna av filmen och på konvolutet kan vi läsa: ”In the kingdom of killers, the blind man is king”. Vad nu detta vill säga oss? Troligtvis är det så att de tre herrarna hoppas att det skall kittla lite, själva tanken att mördaren är blind, så att filmen på detta sätt får en trevlig twist, men tyvärr fungerar inte detta. Annars har vi alla schabloner från polisfilmerna som vi kan tänka oss. Vi ser den tragiske kommissarien som gräver sig ned i sina utredningar sedan att hans fru dött. Vi får inte heller glömma att han går sina egna vägar, till trots mot sina chefer. (var har vi hört detta förut?). Sedan har han också en kollega, en kvinnlig, ung polis som är beredd att offra sin egen karriär för att hjälpa den stackars kommissarien när han blir avstängd. Jag höll på att glömma att hon också är kär i honom och verkligen vill hjälpa Lassalle att komma över sin döda fru.

Blind Man 03

För mig fungerar dessa polisfilmer om det finns en logisk kedja i händelseutvecklingen. Att mer och mer avslöjas och jag känner hur vi tillsammans löser gåtorna. Palud har inte skapat denna film på detta sätt. Den twist och det avslöjande som skall få oss som publik att känna intresse, ligger snarare i varför Marud har gjort dessa mord. Den bakomliggande orsaken avslöjas i slutet. Att Marud är blind blir då istället en konstlad karaktärsdrag som egentligen inte fyller någon funktion annat än på en sensationell nivå, där man hoppas att jag som tittare skall fängslas av Maruds möjligheter att slakta folk. Med den bakgrund som jag själv bär med mig, känns karaktären snarare löjlig.

About Matz Malm

Med Göteborg i bakgrunden sitter jag ofta och begrundar livets mysterium och min egen plats i universum. Sådant som får mig att reagera och bli engagerad får min blick att söka sig till rutan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.