Bland män och får

Det mesta med den isländska filmen Bland män och får är briljant, förutom den märkligt översatta titeln. Hrútar, som den heter på isländska, kan översättas rakt av till baggar eller till engelska varianten Rams. Grímur Hákonarson har skrivit och regisserat en film som är minnesvärd, tragisk men samtidigt oerhört vacker och originell. 

rams2-600x337

Bröderna Gummi (Sigurdur Sigurjónsson) och Kiddi (Theodór Júlíusson) är lika envisa och tröga som baggarna och fåren på deras isländska gård. På 40 år har de inte yttrat ett ord till varandra, all kommunikation sker genom lappar som skickas i munnen på en fårhund. Till sist sätts deras tystnad på prov när deras kära boskap drabbas av den dödliga sjukdomen scrapie. Islands myndigheter bestämmer sig snart för att nödslakta alla dalens får och baggar. Ena brodern tar till flaskan och geväret, den andra använder sina hjärnceller.

manochfar-678x381

Berättelsen är säregen och långdragen samtidigt som den är väldigt vacker. Regissören Hákonarson bygger stämningen med långa tagningar, illavarslande tystnad och fantastiska landskap. I en del sammanhang har filmen beskrivits som en mörk komedi. I mina ögon faller den långt mycket närmre en tragedi sina enstaka lättsamma scener till trots. Filmen har mottagit flera prestigefyllda priser på filmfestivaler runtom i Europa. Filmen belönar den som är ute efter något annorlunda, för den otålige är det bäst att söka underhållning någon annanstans.

bland-man-far-2_825x468

Grímur Hákonarsons Hrútar är en film som biter sig fast i minnet och genererar starka känslor även efter att eftertexterna har rullat klart. Filmen visar vad som kan hända när stolthet får råda utan någon form av rim och reson. De isländska skådespelarna levererar starka insatser i roller som har få repliker att arbeta med. Sigurjónsson och Júlíusson arbetar med rörelser och ljud som till mångt och mycket påminner om djuren de tar hand om. Frågan man kan ställa sig när man har sett filmen är om det inte är bröderna som är baggarna trots allt? Svaret kan du nog redan gissa dig till…

Det mesta med den isländska filmen Bland män och får är briljant, förutom den märkligt översatta titeln. Hrútar, som den heter på isländska, kan översättas rakt av till baggar eller till engelska varianten Rams. Grímur Hákonarson har skrivit och regisserat en film som är minnesvärd, tragisk men samtidigt oerhört vacker och originell.  Bröderna Gummi (Sigurdur Sigurjónsson) och Kiddi (Theodór Júlíusson) är lika envisa och tröga som baggarna och fåren på deras isländska gård. På 40 år har de inte yttrat ett ord till varandra, all kommunikation sker genom lappar som skickas i munnen på en fårhund. Till sist sätts deras tystnad på prov när deras kära…

Review Overview

Betyg

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.