Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of one Harley Quinn

Många av oss fick upp ögonen för Harley Quinn första gången i filmen Suicide Squad där vi såg henne som Jokerns skjutglada flickvän. Nu återvänder hon i en helt egen film som fokuserar på livet efter relationen med Jokern tagit slut och hon måste göra ett namn för sig själv i Gotham, en stad som i vanlig ordning är fylld av skurkar och korrupta poliser.

Efter att en liten flicka råkat stjäla från fel person och fått tag på en åtråvärd diamant blir det Harley Quinns jobb att hjälpa den onde Roman Sionis att få tillbaka den, detta i utbyte mot att hon själv går fri från honom. Det dröjer dock inte länge förrän hennes samvete som faktiskt finns någonstans där innanför allt smink vaknar och Harley bestämmer sig för att istället hjälpa flickan. Som tur är finns det några som ställer upp även för Harley, som hennes nya vän polisen Renée och den hämndlystna lönnmördaren Helena. Tillsammans måste de utkämpa ett krig mot Gothams undre värld för att klara sig helskinnade ur situationen den stulna diamanten satt dem i.

Birds of Prey är en fartfylld film – det händer saker från första stund, och ibland lite för mycket, för snabbt. Tittaren kastas mellan dåtid och nutid för att bygga upp storyn vilket gör att det aldrig riktigt finns tid att utveckla persongalleriet för karaktärerna. Istället matas man på med mer och mer tills det känns som man inte ens kan blinka utan att missa någon viktig detalj. Som tur är lugnar filmen ned sig något i andra halvan, men första delen brister något på grund av sin extrema fart.
Vad Birds of Prey dock vinner på är actionscenerna: ofta är de nedtonade när det är kvinnor i huvudrollerna, men så är det inte i detta fall. De är precis lika actionfyllda och hårda som de bör vara, och det är framför allt i dessa stunder som filmen håller hög kvalitet.

Det är även en film fylld av duktiga skådespelare – Margot Robbie passar perfekt som Harley Quinn, och Ewan McGregor är stabil som alltid i rollen av Roman. Ingen av karaktärerna är någon man riktigt faller för, istället är alla antihjältar med dålig humor och för högt självförtroende. Detta är välkommet då det ger en mer avslappnad ton till vad som annars kunde blivit en rätt seriös och tråkig film. Dessutom ackompanjeras de av ett fantastiskt soundtrack.
Tyvärr är det just kompositionen av Birds of Prey som gör att den inte håller hela vägen – det finns aldrig något riktigt djup, och därmed blir det en film som inte riktigt sätter sig hos tittaren. Lätt underhållning, absolut. Men något att minnas? Nej.

Många av oss fick upp ögonen för Harley Quinn första gången i filmen Suicide Squad där vi såg henne som Jokerns skjutglada flickvän. Nu återvänder hon i en helt egen film som fokuserar på livet efter relationen med Jokern tagit slut och hon måste göra ett namn för sig själv i Gotham, en stad som i vanlig ordning är fylld av skurkar och korrupta poliser. Efter att en liten flicka råkat stjäla från fel person och fått tag på en åtråvärd diamant blir det Harley Quinns jobb att hjälpa den onde Roman Sionis att få tillbaka den, detta i utbyte…

Review Overview

Betyg

50

About Melody Nikki

En 20-nånting kalmarit som spenderar alldeles för mycket tid framför tv-serier och skräckfilmer. Ju konstigare och mer brutalt, desto mer faller det mig i smaken. Skriver mest hela tiden, drömmer om ett framtida arbete som kultur-och nöjesjournalist, och brinner, förutom för medieämnen, för feminism, anti-rasism, hip hop, hudvård, memes, filosofi och teknik. Samt dokusåpor, men det är inget jag erkänner i första hand... Kontakt: nikki@filmfenix.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.