Biobranschen kommer förhoppningsvis igång snart.

2020 har knappast vart ett år för biograferna eller filmbranschen.

Filmbolagen har försökt anpassa sig och testa att släppa storfilmer på sina streaming-plattformar istället eller i samband med biopremiärer. Vi har sett Disney som släppte Mulan och Soul på sina plattformar. Senast ut var Warner Bros som tre dagar innan svensk biopremiär plockar bort Wonder Woman 1984 för att släppa den enbart på HBO.

Nu börjar dock många biografer i världen öppna upp. Här hemma i Sverige har många haft öppet och kämpat men mycket har stått stilla. Förutom de begränsningar som finns är en stor anledning att Filmstaden har hållit stängt. Då väntar de svenska filmbolagen med många premiärer tills de öppnar igen.

Regeringen har pratat om att öppna upp för sittande arrangemang runt 11 April och om det håller sig så öppnar troligtvis även Filmstaden och då kommer vi få se det ta fart även här med filmsläpp.

Det återstår att se vad som faktiskt kommer på bio men det verkar som filmbolagen har en del som ligger och väntar. Disney säger sig släppa Black Widow och Cruella på bio och på Disney+. Pixar´s Luca kommer dock att skippa biograferna och gå direkt till Disney+.

Warner Bros säger att 2021 blir sista året man testkör att släppa filmer på nätet och bio samtidigt. Beslutet grundar sig i ett nytt avtal med Cineworld som är världens andra största kedja. Dem öppnar också i April. Det exklusiva fönstret för Cineworld minskar dock från 90 till 45dagar.

Med mina 20+år inom bioyrket så är det verkligen svårt att sia om hur framtiden kommer se ut. Jag tror dock att vi kommer hitta tillbaka till hur det såg ut innan. Möjligtvis att det ökar något i privata film/spelbokningar som man jobbat mycket med i dessa tider.

Vad säger ni? Längtar ni tillbaka ? Är det någon speciell premiär ni väntat på ?

Sky Candy – Mann Theatre FPV Fly Through. Visst blir man lite sugen ?

About Rickard Eklund

The Cake is a Lie! But i ate it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.