Big Boys Gone Bananas!*

Den lille mannens kamp mot den store mannen är något som alltid intresserat oss människor. Så när storföretaget Dole gav sig på ett litet svenskt produktionsbolag för en dokumentär de gjort blev plötsligt både filmen och produktionsbolaget kända. Filmen Bananas visades till-och-med i Sveriges riksdag. WG Film, som är det lilla produktionsbolaget, passade påpassligt på att dokumentera hela cirkusen som uppstod när den multinationella fruktjätten Dole beslutade sig för att stoppa filmen Bananas.

Foto: Anna Sivertsson

WG Film bildades av dokumentärfilmaren Lars Westman och journalisten Fredrik Gertten redan 1994. Sedan dess har en kanske inte strid, men trots allt ström av dokumentärer kommit från bolaget. Vi på Filmfenix recenserade den utmärkta dokumentären Love always, Carolyn härom månaden och nu är det alltså dags för dokumentären om vad som hände när WG Film skulle visa sin film Bananas på en filmfestival i USA.

Foto: Ovoo

Jag tänker inte berätta så mycket om handlingen för den tycker jag att du själv ska ta del av genom att se filmen. Passa gärna på att se Bananas också när du ändå är i farten.

Det intressanta med hela den här historien är egentligen inte huruvida Dole utnyttjar arbetare genom att utsätta dem för gifter och risker för att maximera vinsten, utan det intressanta är att de var villiga att åsidosätta yttrandefriheten. En mindre ihärdig människa än Fredrik Gertten skulle förmodligen ha gett upp långt tidigare. En mindre slug människa hade förmodligen inte heller dokumenterat allt så noga. Därmed inte sagt att man får behandla arbetare hur som helst.

Jag inser givetvis att detta är en partsinlaga och att det är WG Film som står inlagan. Dole har förmodligen en helt annan syn på det hela, men har gissningsvis lärt sig minst en läxa. Förhoppningsvis har de som jobbar på bananplantagen också fått det bättre.

Foto: Joseph Aguirre

Du borde se denna film. Skiter du fullständigt i Bananer och Dole, så kanske du trots allt är intresserad av det mest grundläggande i vår demokrati – yttrandefrihet. Tack WG Film för kurage och uthållighet.

 

[small_divider]

Alla bilder i recensionen kommer från WG Film. Toppbilden med bananer är fotad av Anna Sivertsson.

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.