Before the Flood

Det finns många olika typer av dokumentärer. När Al Gores An Unconvenient Truth släpptes år 2006 var den hyfsat nyskapande. Leonardo Dicaprios Before the Flood känns precis som det den är, en tv-dokumentär. Detta betyder dock inte att ämnet inte är viktigt!

I Before the Flood får vi följa skådespelaren och FN-ambassadören Leonardo Dicaprio när han reser jordklotet runt under en treårsperiod. Under sina resor träffar han politiska ledare, miljöexperter och vanliga människor för att diskutera jordklotets tillstånd. Längs resans gång får vi och Dicaprio bevittna en värld som redan idag visar tydliga spår av att ha påverkats av den stora mängd fossila bränslen som människan bränner varje dag. Men det är tveksamt om vi verkligen lär oss något nytt…

Regissören Fisher Stevens har skapat en rätt tråkig dokumentär om ett av de största problemen människan står inför i modern tid. Filmen avslöjar inga nya uppseendeväckande fakta kring global uppvärmning i sig och filmens fokus ligger på alla kändisar och världsledare som skymtar förbi snarare än huvudämnet i sig. Tidigt i filmen reflekterar Leonardo Dicaprio över att han troligtvis har en större påverkan på miljön än den genomsnittliga människan. Dokumentären hade gynnats av att ha en tydligare röd tråd och något som hade gått att följa upp. Kanske hade det varit mer intressant att se hur Dicaprio hade kunnat minska sin klimatpåverkan? Detta hade i sin tur kunnat fungera som en morot för fans och oss tittare till att följa hans exempel. Istället blir det en miljöbovs resa med flygplan, helikoptrar och andra fordon.

Dokumentären har sina brister men samtidigt hanterar den ett enormt viktigt ämne. Ämnet global uppvärmning kan tacklas på många olika sätt, Before the Flood lyckas med konststycket att framställa ämnet som tråkigt och ointressant. Men om filmen bidrar till att någon blir mer medveten om sin påverkan på miljön kan den i alla fall fungera som en basic utbildningsvideo. För alla vi som följt miljödebatten hyfsat under vår livstid blir det dock mest skåpmat. Se dokumentären om du är oinsatt eller intresserad av alla kändismöten. Vänd blicken någon annanstans om du är ute efter den senaste utvecklingen inom ämnet.

Det finns många olika typer av dokumentärer. När Al Gores An Unconvenient Truth släpptes år 2006 var den hyfsat nyskapande. Leonardo Dicaprios Before the Flood känns precis som det den är, en tv-dokumentär. Detta betyder dock inte att ämnet inte är viktigt! I Before the Flood får vi följa skådespelaren och FN-ambassadören Leonardo Dicaprio när han reser jordklotet runt under en treårsperiod. Under sina resor träffar han politiska ledare, miljöexperter och vanliga människor för att diskutera jordklotets tillstånd. Längs resans gång får vi och Dicaprio bevittna en värld som redan idag visar tydliga spår av att ha påverkats av den stora mängd fossila…

Review Overview

Betyg

50

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.