Battletoads

För Ca 25 år sedan följde jag med en kompis hem från skolan. Han hade ett nytt “häftigt” spel berättade han som vi slog igång (genom att blåsa igång de). Kartongens framsida prydde en padda, macho som få och spelet  var ungefär lika macho de. Spelet hette Battletoads och var superskoj, beroendeframkallande och svårt. Nu är nästa del i serien äntligen här efter mer än 25 år begravd!

Under Super Nintendo-eran släpptes Battletoads & Double Dragon. Det är ett av mina favoritspel till Super Nintendo och bland de sista jag såg från de våldsamma paddorna. Det har nämligen varit knäpptyst sedan 1994 från spelserien. Rash, en av paddorna från serien gästspelade i fighting-spelet Killer Instinct 2016 och han såg suverän ut och otroligt kul att spela med. Här tändes gnistan för spelserien igen för min del och hoppet om ett nytt Battletoads var ett faktum. Åren däremot fortsatte gå, både 2016 och 2017 E3 hade inget att säga om Battletoads men 2018 kom en liten teaser om att det var på gång. Nu, Sommaren 2020 är det äntligen dags att kicka vidare sagan om Battletoads som är konsolexklusivt till Xbox One.

Battletoads är ett såkallat Beat ’em up-spel som innebär att man går från ena delen av banan till andra. (oftast från vänster till höger) Påvägen stöter man på fiender som du måste besegra för att ta dig vidare. En gammal genre som var väldigt populär under 90-talet som sedan dog ut och glömdes bort. För några månader sedan sparkade Streets of Rage 4 liv i genren igen och Battletoads kanske kan bana väg för detta med?

Helvilda Paddor i ny design!

Spelet handlar om de tre macho-paddorna Rash, Pimple och Zitz som tror sig vara superkända hjältar men i själva verket har de hållt till i en värld där ingen längre vet vilka dem är och de får nu gå på jobb-intervjuer för att starta nya karriärer. Rash tröttnar ganska snart och börjar räkna ut var ”Dark Queen” (som varit den onda prinsessan i de tidigare spelen) håller till för att kunna stoppa henne igen från sina planer som äkta hjältar gör.
Spelet har en humoristisk ton rakt igenom. Spelet gör narr av sig självt vid tillfällen vilket faller mig i smak. Som exempelvis gör de narr av att spelserien mer eller mindre varit död i över 25 år. Humorn är såpass bra så det är värt att betona att den!

De som tidigare spelat Battletoads kommer direkt se att det grafiska ändrats till en väldigt tecknad stil som många tecknade serier använts sig av de senaste åren. På förhand hade jag svårt för den typ av stil då jag var ganska inställd på att se något likt Rash från Killer Instinct. Efter att spelat ett tag så vänjer jag mig vid grafikstilen, men jag gillar den inte. För mig stör det helhetsintrycket i betygsättningen, tyvärr. Detta är bara min åsikt och behöver inte påverka ditt beslut till att spela detta spel, för spelet har flera bra bitar.

Flera av de populära spelmomenten som att åka på hoj och svänga för hinder är tillbaka och det är en väldig nostalgi-trip och bjuder på en hel del utmaning. Spelet erbjuder tre stycken svårighetsgrader där du enkelt kan se varje svårighetsgrad vad det är för skillnad på dem. Jag valde under recensionen att spela på Toad, vilket motsvarar Normal och detta bjöd mig på tillräcklig utmaning för att förstå att de inte snålat på utmaningsfaktorn. Battletoads var känt back in the days för att vara oerhört svåra spel så jag tror att detta kommer göra hardcore-spelarna nöjda också.
Med momentet ovan med att åka hoj så tillkommer även små korta pussel på banorna mellan slagsmålen vilket känns som en bra brytning som kommer från och till. För slåss, det gör man massor.

Rash som gästkaraktär i Killer Instinct! Jag får drömma vidare….

Om vi kollar över kontrollbiten så har de tidigare spelen varit ganska simpla kontroller men oerhört tajt spelkontroll för svåra hopp och precis tajming. Dlala Studios, som utvecklat har inte snålat på kontrollen i detta spel heller. Den är exakt, och har vidareutvecklats och blivit mer modern. Framförallt attack-systemet har utvecklats där de nu finns tre knappar för att göra skada med. X är knappen för standardattacker
där du kan bara hamra på bara för en attackkombination. Y är en såkallad Launcher-attack som innebär att du skickar fienderna upp i luften där du kan välja att hoppa efter och påbörja en kavalkad med X-slag och hålla dig en stund i luften där du inte är lika sårbar för inkommande attacker. Sist är B som är en guard-brytare om fiender skulle behöva lirkas upp från sin försvarsposition.
Knapparna går att använda tillsammans för att göra kraftiga combos, och som t.o.m kan skiftas mellan paddorna i ensam-läget för att göra långa starka combos som ser fräcka ut, trots grafikstilen.
Spelet erbjuder inte någon guard-knapp som ingen av de tidigare literationer av Battletoads heller haft. däremot har en Evade-knapp kommit in som gör att du kan snabbt undvika inkommande attacker. Det blir mer eller mindre ett måste många gånger för att hinna undan fiendens framfart för att förgöra dig. Det går också hoppa undan med A som oftast är ett sämre alternativ om man är sent ute.

Om Du väljer att hålla inne LT så aktiverar du tungan hos paddorna där knapparna ABYX får nya användningar. Allt från att använda tungan som änterhake till att dra fienderna till dig. LT+A kastar tuggummi som gör att fienderna fastnar för en stund om du skulle ha fullt upp med fyra andra kan detta underlätta.
Rash, Pimple och Zitz har de alla olika egenskaper som paddor. Zitz är den snabba med ett oerhört bra move-set och en väldigt bra evade. Däremot slår Zitz lite klent och tar några salvor extra på sig att ta ner fienderna. Pimple är juggernauten som med stora tunga slag gör han kraftig skada med få attacker. Pimple måste dock akta på sig lika ofta som de andra och hans Evade-knapp är inte riktigt lika bra, men tillräckligt bra för att hinna flytta sig undan från attacker. Rash är den balanserade paddan som gör allt bra, men inte bäst.
Det kanske låter komplicerat med kontrollen och mycket att hålla reda på, men faktum är att spelare med olika skicklighetsgrad kan klara sig minst lika bra. Den som bara vill hamra på X och hoppa undan kan absolut klara sig också lika bra som den som effektiviserar varenda knapp. Alla kan bara hoppa in och börja spela. Detta gör att kontrollen får full pott.


Hojarna är tillbaka! Är dina reflexer redo?

När man spelar solo eller med en kamrat i soffan kan man välja in den sista paddan när som helst med styrkorset. Spelet går naturligtvis spela tre spelare på också. Här tror jag spelets starkaste pelare ligger att det är ett spel man kan spelas igenom tillsammans med vänner i en och samma soffa. I recensions-kopian finns inget online-läge men skulle inte förvåna mig ifall det dyker upp som en uppdatering inom en snar framtid.

Vare sig man gillar grafiken eller inte så kan man inte förneka att miljöerna skiftar mycket och inget ställe är det andra likt vilket gör det till en fräsch upplevelse rakt igenom. Soundtracket är både nytt och remixer av de gamla klassiska låtarna. Det första man får höra när man startar storyn är det ultra nostalgiska ”Pause”-soundet från 8-bits versionen som uppskattades och skapade en Battletoads-feeling från start.

Trots att spelserien varit död och återuppstod med denna grafikstil är jag ändå glad att den faktiskt tog sig tillbaka till liv. Det har gått över 25 år och att det faktiskt hållt sig genren trogen samtidigt som de hittat nytänk med minipusslen emellan. så slutar detta som ett bra spel. Jag vet att spelet kommer bli riktigt omtyckt i co-op där det är enkelt att bara hoppa in i och köra. Jag får upplevelsen att det är ett Battletoads-spel jag faktiskt spelar, även om det inte var det jag innerst inne hade hoppats på (grafikmässigt). Förutom grafikstilen hade jag gärna sett ett lite fetare soundtrack och lite intressantare fiender. Längden på spelet är också något som borde setts över.
Mitt betyg är baserat på solo-spelande men lägg till ett poäng extra (halv stjärna) om du skulle ha två kompisar att spela ihop med och ytterligare ett om du gillar grafikstilen.


För Ca 25 år sedan följde jag med en kompis hem från skolan. Han hade ett nytt “häftigt” spel berättade han som vi slog igång (genom att blåsa igång de). Kartongens framsida prydde en padda, macho som få och spelet  var ungefär lika macho de. Spelet hette Battletoads och var superskoj, beroendeframkallande och svårt. Nu är nästa del i serien äntligen här efter mer än 25 år begravd!Under Super Nintendo-eran släpptes Battletoads & Double Dragon. Det är ett av mina favoritspel till Super Nintendo och bland de sista jag såg från de våldsamma paddorna. Det har nämligen varit knäpptyst sedan…

Review Overview

Betyg

70

About Tommy Andrén

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.