Battleship

Bomber och granater! Peter Bergs senaste film är en orgie i stora explosioner och påkostade specialeffekter.

Peter Bergs Battleship är något så underligt som en film baserad på Hasbros sällskapsspel med samma namn (i Sverige känt som Sänka Skepp), men när man ser filmen finns det inte mycket som skvallrar om dess rötter. Istället för att följa två personer som placerar ut markörer på ett rutnät bjuds det nämligen på mäktiga eldstrider till havs, när enorma krigsskepp måste försvara vår planet mot utomjordiska invasionsstyrkor.

Battleship tillhör den kategori av filmer vars enda syfte är att locka en actiontörstande och testosteronstinn publik till biograferna för att producenterna sedan ska kunna skratta hela vägen till banken. Den är med andra ord en sann blockbuster och när det handlar om sådana filmer så lägger man ofta allt krut på feta explosioner och iögonfallande specialeffekter. Att likheterna med produktioner som Transformers, Independence Day och World Invasion: Battle Los Angeles är många kommer knappast som någon överraskning och uppskattar du filmer av det slaget så kommer du säkert att finna Battleship underhållande.

Faktum är att jag kommer på mig själv med att bli en smula förblindad av det visuella, men  när jag väl vaknar upp ur den specialeffekts-inducerade transen inser jag snabbt att det inte inte finns så mycket substans under den glättiga ytan. Battleship gör inga försök att bryta ny mark utan förlitar sig på väl beprövade element som vi sett många gånger förr. Det är ett simpelt manus som endast agerar grundplåt för att kunna fläska på med krigsmaskiner och explosioner i ett rasande tempo. Vi möter bråkstaken som tvingas ta sig i kragen och förvandlas till en handlingskraftig ledargestalt, illasinnade utomjordingar med dunkla motiv och tappra soldater som strider för mänsklighetens fortlevnad. Battleship bjuder även på en hel del militärromantik när man hyllar krigsveteraner till tonerna av AC/DC och visar upp den amerikanska flottans förträfflighet.

Ändå kan jag inte tycka illa om filmen. Även om manuset är simpelt och produktionen till stor del ser ut som en påkostad reklamfilm för U.S. Navy, så har jag aldrig tråkigt under mina två timmar med Battleship. Tempot är bra, produktionsvärdena är höga och även om det mesta är Hollywood-svulstigt och överdrivet så är det en snygg film. Och med tanke på att den är baserad på ett sällskapsspel så tycker jag ändå att man har lyckats få till en ganska underhållande slutprodukt. Det gäller bara att gå in med rätt förväntningar.

Tekniskt sett så är Blu-ray-utgåvan en riktig höjdare. Skärpan är fantastisk och bilden uppvisar en varm färgpalett med utmärkt svärta. Vi får också avnjuta ett tungt dynamiskt ljudspår som ackompanjerar de spektakulära bilderna på ett förträffligt sätt. Battleship kan stoltsera med en av de bästa ljudupplevelserna jag fått avnjuta från tv-soffan. Allt från kanonernas öronbedövade dån till den dundrande rockmusiken presenteras med en underbar fyllighet och ljudmixen är både händelserik och medryckande.

About Alexander Bing

One comment

  1. Den här filmen hade potential egentligen, man undrade ”vilka är dom? – vad gör dom här?”, man blev nyfiken. Sen blev det för Amerikanskt och min själ kräktes lite…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.