Batman v Superman: Dawn of Justice

Det har gått tre år sedan DC Comics likt Marvel påbörjade sitt eget superhjälte-filmuniversum med Zack Snyders mörka och smutsiga tolkning av Stålmannen: Man of Steel. Filmen blev bemött med hård kritik och nu hoppas Snyder blåsa nytt liv i serien med filmen Batman v Superman: Dawn of Justice. 

7

”Kära Zack Snyder, nu får det vara nog. Jag jobbar själv med film och scenkonst och har verkligen försökt uppskatta och respektera det du gör. Du har genom åren fått möjlighet att skapa filmer av de grafiska noveller jag tycker är bland de absolut bästa som någonsin gjorts. När du gjorde 300  klandrades för att ha en misogyn och sexistisk blick. Då försvarade jag dig genom att hävda att du gjorde ett satiriskt statement genom att fylla nio tiondelar av filmen med inoljade övermuskulösa män. När du med Watchmen fick skit för att du totalt massakrerat den på alla sätt den kunde massakeras på försvarade jag dig genom att säga att du mer eller mindre hade gjort filmen ruta för ruta identisk med serietidningen, så egentligen var det inte så farligt fel (att du ändrade slutet kan vi ha ett framtida samtal om öga mot öga). När du gjorde Sucker Punch blev folk arga för att du igen bara gjorde film som ursäkt för att få titta på lättklädda kvinnliga skådespelare i skoluniformer. Jag kände att jag började tappa både orken och lusten att försvara dig men, ändå, kanske att man eventuellt kunde se det som att du försökte göra en film om kvinnor som äger sin egen kropp och använder den för att befrias från den manliga blicken. Så kanske du tänkte. Eller?

Sen gjorde du Man of Steel och fick mer ris än någonsin då du gjorde Superman till en Jesus-tillika-amerikansk-patriot-karaktär, proppade filmen full med osmakliga 9/11 referenser och gjorde kvinnokaraktärer som hade kunnat strykas utan att ploten påverkats alls. Bechdeltestet? Någon? Jag satt i biografen och fick så hysteriskt ont i huvudet av all förödelse, död och terror som rättfärdigades i över-pretentiösa monologer om rättvisa, etik och gudomligheter. Strax efter att Superman i sin strid mot general Zod ödelagt stor del av staden Metropolis och dödat hundratusentals människor levereras en av de sista replikerna i filmen av en ung kapten som när hon blir frågad av sin överordnad vad hon flinar åt svarar ”Nothing, sir. I just think he’s kind of hot”. Tyckte du att det var en bra idé? Missade jag någon intelligent dubbelsatir i den avslutningen?

Så när jag fick höra för ungefär ett år sedan att du skulle göra Batman v Superman: Dawn of Justice och att du även skulle bygga den på Frank Millers legendariska The Dark Knight Returns så kan du kanske förstå varför jag var lite skeptisk men också hoppades på att du skulle leva upp till mina lågt ställda förväntningar. Zack Snyder, det här är din sista chans.

Med vänlig hälsning, Stefan

6

BvS börjar så elegant med att möta upp all kritik Man of Steel fick för förödelsescenen i slutet av Stålis-filmen. Bruce Wayne/Batman, stilrent spelad av Ben Affleck, befinner sig i Metropolis då kaoset bryter ut och ser på medan Superman och Zod förstör staden. Wayne ser på när vänner och civila stupar när skyskraporna faller i tumult av rök och betong. En förargad och sorgsen blick fyller Afflecks gamla sargade ögon och här känner jag att filmen har en riktigt bra grund att stå på. Sen går det bara utför.

5

Filmen hoppar till arton månader senare, världen (det vill säga Gotham och Metropolis det vill säga USA) vet inte hur de ska hantera deras ”räddare”, Superman. Ska han få stå utanför lagen eller ska han ställas inför rätta? Är han en Jesusgestalt eller en falsk gud? Den nu åldrade Bruce Wayne har bestämt sig för att det inte går att lita på någon med så starka, övernaturliga krafter och spenderar all sin tid åt att försöka skapa ett vapen som ska kunna tillintetgöra Superman. Lex Luthor (spelad av en opassande överspelad och excentrisk Jesse Eisenhower som jag än idag inte är säker på om han någonsin uttalar varför han vill förgöra mannen av stål) får tag på en massa kryptonit och använder den för att, såklart, mixa ihop den gröna substansen, general Zods lik och en gnutta av sitt eget blod ner i vattnet som fyller botten på Zods skeppsvrak. Och vips så skapar han mördarmaskinen Doomsday, ett moster som absorberar och blir starkare av all energi superhjältarna använder mot honom.

2

Vänta nu – vad hände med fighten mellan Batman och Superman? Jo, mitt i allt så kidnappar Luthor Supermans mamma, Martha, och säger att han kommer mörda henne om Superman och Batman inte slåss mot varandra. Varför? Jo, motivationen hintas lite vagt med ”min pappa slog mig så jag har gudskomplex så alla som är bättre än mig måste dö”. Mitt i allt detta sjabblas den stentuffa Lois Lane (stackars Amy Adams) bort och förpassas till att bara vara offer som pojkvännen med cape måste rädda om och om och om igen. Sen ska Wonder Woman (spelad av en cool Gal Gadot som gör det bästa av det lilla hon får att göra trots att kameran verkar vara mer intresserad av hennes skrev) introduceras i DCs filmuniversum (läs: franchise) tillsammans med en hel drös andra kommande metahumans.

3

I slutändan är BvS en lång och förvirrande film där det största problemet är att alldeles för mycket ska introduceras och ingenting någonsin får landa. Trots sina två timma och trettio minuter känns filmen alldeles för kort för att alla historier som ska hinna berättas. Visst, självklart kan jag nämna att filmen har sina välkoreograferade slagsmålsscener, snygga effekter, välgjorda kostymer och bra skådespelare. Det ska tilläggas att jag såg filmen på IMAX biografen i Stockholm. Bara det var en makalös upplevelse och jag kan gott rekommendera att om man ser BvS (enbart i syfte att studera misslyckandet) så är detta helt rätt sätt. Storleken på duken, kvaliteten på bilden och det immersiva ljudet får en verkligen att totalt sugas in i världen. Ja, det går att imponera även på mig om du har en tillräckligt stor budget att göra oanade specialeffekter skräddarsydda för IMAX men i slutändan är det som McDonald’s: en BigMac kan vara en episkt bra idé ibland men känslan i magen efteråt är liksom lite… tom. Det känns som att jag blev lurad av Zack Snyder. Att filmen i början lovar att vara smart och medveten. Att han erkänner felen i Man of Steel och säger att han kan ställa dem till rätta. Sen slutar filmen men ytterligare en massförstörelsescen och jag känner bara en stor tung suck lämna lungorna och visst är jag förbannad men mest… tom.

 

En sak är säker: superhjältesagorna fortsätter kastas regelbundet mot vita duken och visst kommer just den här bli en kassako. Marvel Studios kommer snart ut med sin motsvarighet till clash-of-the-superhjältar-film med Captain America: Civil War. Det kommer bli svårt att inte jämföra den blockbustern med BvS men hittills har regi-bröderna Russo inte sumpat varenda en av sina chanser som allas vår Zack.

Det har gått tre år sedan DC Comics likt Marvel påbörjade sitt eget superhjälte-filmuniversum med Zack Snyders mörka och smutsiga tolkning av Stålmannen: Man of Steel. Filmen blev bemött med hård kritik och nu hoppas Snyder blåsa nytt liv i serien med filmen Batman v Superman: Dawn of Justice.  ”Kära Zack Snyder, nu får det vara nog. Jag jobbar själv med film och scenkonst och har verkligen försökt uppskatta och respektera det du gör. Du har genom åren fått möjlighet att skapa filmer av de grafiska noveller jag tycker är bland de absolut bästa som någonsin gjorts. När du gjorde 300  klandrades…

Review Overview

Betyg

30

About Stefan Stanisic

En film-, scenkonst- och spelnörd som bor i Malmö. Jobbar som film och teaterregissör och har tillbringat otaliga sömnlösa nätter med att försöka klara av det omöjliga uppdraget att se alla världens filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.