Barnen som inte fanns

barnen som inte fanns 06

Barnen som inte fanns är en hjärtskärande film som vann en rad priser på filmfestivaler när den hade premiär för tio år sedan. I händelsernas centrum står fyra syskon som lämnas ensamma i Tokyo av sin mamma.

Akira är tolv år och flyttar till en ny lägenhet tillsammans med sin mamma. Eftersom hyresvärden inte tillåter yngre barn måste hans tre småsyskon smugglas in. Mamma jobbar mycket och Akira är den sköter hushåll och barn tillsammans med mellansystern Kyoko. En morgon hittar Akira en lapp där mamma meddelar att hon kommer att vara bortrest en längre tid.

barnen som inte fanns 01

Det är inte ofta en karaktär väcker sådant hat hos mig som mamman i Barnen som inte fanns gör. Den omogna och själviska kvinnan spelas av You (Still Walking). You är röstmässigt en japansk motsvarighet till Jennifer Tilly vilket gör henne ännu mer osympatisk. Hon gör entré i lägenheten och gör sig så liten och oskyldig med sin röst att Kyoko och Akira passar upp henne som de gör med sina syskon. Inga av barnen får gå i skolan. Mamma menar att det är onödigt och dessutom blir man retad om man inte har någon pappa. När mamma varit borta en längre tid söker Akira upp två av männen som mamma levt med och en är till och med far till något av hans syskon och ber om hjälp. I stället för omsorg, omtänksamhet och hjälp får han frågan om han fått hår på kuken än. Det är sannerligen ingen ljus bild av vuxna som regissören Hirokazu Koreeda målar upp. De gånger Akira når fram till andra människor är de också unga.

barnen som inte fanns 08

Lika svårt som det är att tycka om hans mamma är det lätt att tycka om Akira. Från de tidiga scenerna i filmen när han uppspelt inväntar tillfälle att få släppa ut småsyskonen ur sina resväskor till scenerna när han fortfarande försöker hålla syskonens förhoppningar om mammans återkomst vid liv är den unge skådespelaren Yûya Yagira fenomenal. Han belönades med all rätt för sin prestation i Cannes 2004 (filmen var även nominerad till Guldpalmen). Det är Akira som ser igenom moderns lögner först och måste göra det bästa av en situation som man inte ska behöva uppleva när man är tolv år. Tragiskt nog är filmen baserad på verkliga händelser.

barnen som inte fanns 04

Min enda invändning mot Barnen som inte fanns är att den mot slutet kunde ha fått bli lite sentimental. Kylan som genomsyrar berättandet gör att jag under några minuter tappar greppet om filmen. Innan dess har det icke-sentimentala endast spätt på realismen i filmen. Det är nedslående att se den självklarhet som syskonen anpassar sig till ett liv utan elektricitet och vatten. Den finns inte rum för tårar och besvikelse i deras liv. Barnen som inte fanns filmades kronologiskt under ett år och vi får se hur lägenheten blir allt smutsigare, årstiderna komma och gå och barnen växa upp framför våra ögon. Här finns inga skyltar som berättar hur lång tid som passerat. Vi ser det på hår som växer, nagellack som slits av och skor som blir för små. Jag tror inte att jag sett tidens gång skildras så vackert och sorgligt någonstans tidigare. Det skänker filmen en stor autenticitet.

barnen som inte fanns 02

Det krävdes tålamod av Koreeda att filma på det sättet och det krävs ett visst mått av tålamod att se Barnen som inte fanns också. Den är drygt två timmar lång och går långsamt framåt. Filmens tema gör den bitvis så outhärdlig att se att jag var tvungen att ta paus från den några gånger. Men mitt i den känslomässiga totyren som det innebär att se Barnen som inte fanns har Koreeda tagit tillvara på de små glädjeämnena i livet. Man blir varm i kroppen när de fyra barnen äntligen får små belöningar för allting de utstår. Scenen när lilla Yuki som födelsedagspresent smugglas ut ur lägenheten för att se prova på att vara utomhus och går hand i hand med sin storebror på Tokyos gator mitt i natten kan vara en av de mest rörande scener som har gjorts.

barnen som inte fanns 05

Barnen som inte fanns är en hjärtskärande film som vann en rad priser på filmfestivaler när den hade premiär för tio år sedan. I händelsernas centrum står fyra syskon som lämnas ensamma i Tokyo av sin mamma. Akira är tolv år och flyttar till en ny lägenhet tillsammans med sin mamma. Eftersom hyresvärden inte tillåter yngre barn måste hans tre småsyskon smugglas in. Mamma jobbar mycket och Akira är den sköter hushåll och barn tillsammans med mellansystern Kyoko. En morgon hittar Akira en lapp där mamma meddelar att hon kommer att vara bortrest en längre tid. Det är inte ofta…

Review Overview

Betyg

90

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.