Bao

Såg ni Pixars Incredibles 2 på bio? Då såg ni med största sannolikhet även den oscarsnominerade kortfilmen Bao. Själv såg jag denna härliga kortfilm först ikväll och här är mina tankar kring filmen och dess chanser att kamma hem den åtråvärda statyetten.

Bao är den första Pixar-kortfilmen som är regisserad av en kvinna. Regissören, Domee Shi, är själv kinesisk-kanadensisk och har i intervjuer berättat att filmen har flera kopplingar till hennes egen uppväxt i Kanada. Mitt tips är att se Bao flera gånger direkt för att sedan leta upp en intervju med Shi och se om ni lyckats hitta någon av hennes ”påskägg”.

Det är svårt att säga särskilt mycket om handlingen i en kortfilm på sju minuter utan att avslöja för mycket. I korta drag handlar filmen om en kinesisk-kanadensisk mamma som kämpar med ensamheten som kan uppstå när ens barn flyttat hemifrån. I det tomma hemmet vaknar plötsligt en av hennes dumplings till liv precis innan hon hinner äta upp den. Under några minuter får vi följa den lilla dumplingen Bao och hans fartfyllda uppväxt i ett kärleksfullt hem.

Pixar har hittills vunnit fyra Oscarsstatyetter för bästa animerade kortfilm. De vinnande kortfilmerna är Tin Toy, Geri’s Game, For the Birds och Piper. Min bedömning är att filmen har mycket goda chanser att vinna eftersom berättelsen är universal och kraftfull. Filmen visar att relationen mellan barn och föräldrar förändras över tid. En konstant är att vi samlas kring mat och vid livsomvälvande ögonblick. Utöver den kraftfulla berättelsen håller filmens animation allra högsta kvalité och som tittare upptäcker du ständigt nya saker för varje återbesök.

För en nybliven förälder som jag, får berättelsen mig att vilja ta till vara på varje ögonblick med min son lite extra. Precis som mamman i kortfilmen kommer jag en dag själv att ha en son som flyttat hemifrån. Tyvärr kan jag nog inte räkna med att en köttbulle vaknar till liv för att fylla tomrummet han lämnar efter sig.

Fotnot: Kortfilmen följer med som extramaterial på samtliga hemmedia-versioner av Incredibles 2 (Superhjältarna 2 i Sverige)

Källor: Cosmopolitan

Såg ni Pixars Incredibles 2 på bio? Då såg ni med största sannolikhet även den oscarsnominerade kortfilmen Bao. Själv såg jag denna härliga kortfilm först ikväll och här är mina tankar kring filmen och dess chanser att kamma hem den åtråvärda statyetten. Bao är den första Pixar-kortfilmen som är regisserad av en kvinna. Regissören, Domee Shi, är själv kinesisk-kanadensisk och har i intervjuer berättat att filmen har flera kopplingar till hennes egen uppväxt i Kanada. Mitt tips är att se Bao flera gånger direkt för att sedan leta upp en intervju med Shi och se om ni lyckats hitta någon av hennes "påskägg". Det är svårt att säga särskilt mycket om handlingen i…

Review Overview

Betyg

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.