Baksmällan del III

Allt roligt måste ha ett slut. Tyvärr slutade det roliga långt innan slutet.

Baksmällan del III 01

När Alans far dör förstår svågern Doug att fyrtioplussaren, som fortfarande bor hemma, behöver en ändring i sitt liv. Han övertygar Phil och Stu att följa med dem på en över två dagar lång resa genom USA till ett behandlingshem i Arizona. Resan hinner knappt börja innan Marshall, knarkkungen som låg bakom första filmens minnesförlust, knuffar dem av vägen och kidnappar Doug. För att få tillbaka sin vän måste ”The Wolf Pack” finna Mr. Chow som är skyldig Marshall en halv billast guldtackor.

Om ni hittade någon baksmälla i handlingen ovan har ni läst helt fel mellan raderna, för det intressanta med Baksmällan del III är att den inte levererar vad titeln lovar. För Warner Brothers sida så lovade titeln en hel massa pengar så att döpa om den var nog aldrig aktuellt, men lite fånigt blir det allt. Till filmens försvar ska nämnas att pengarna även syns på duken, för från inledningens fängelseflykt var det länge sedan jag såg en komedi som ser dyrare ut. Under långa stunder klarar sig filmen bra på att ha pengar till att visa allt den vill visa, och dessutom göra det på riktig film i denna digitala ålder.

Baksmällan del III 02

Den första filmen var helt genial och tvåan var en identisk film i annan miljö. Skämten var många men upprepningarna fler, så det räckte till en bra film men inte mer. Den tredje filmen vill jag dock inte klassa som bra, men den är helt okej. Här finns inte särskilt många skämt alls, utan istället är det mer en smålustig stämning som infinner sig hela filmen igenom. Allra smålustigast är Alans romans med Cassie (Melissa McCarthy, Identity Thief) och den är dessutom väldigt fin. Att vi får se denna sida hos Zach Galifianakis karaktär väger nästan upp att han inte är lika galet rolig i denna film. Men bara nästan.

Bland de övriga skådespelarna så tar Bradley Cooper emot sin största check med minsta ansträngningen någonsin för rollen som Phil. Ed Helms bryr sig desto mer om sin sista insats som Stu, troligtvis på grund av att han till skillnad mot Cooper även måste sätta denna insats på resumén för att få nya jobb. Ken Jeongs roll, Mr. Chow, har bara fått större och större utrymme för varje film och detta är mycket nära kopplat till mitt avtagande intresse för serien. När han äter hundmat är det Baksmällan-trilogins självklara lågvattenmärke. John Goodman som Marshall är ny i gänget och han är på sitt tuffa humör, det vill säga då han är mycket sämre än när han är rolig. Vet han ens om att han inte är med i en actionthriller?

Baksmällan del III 03

Jag tycker ändå att på det stora hela är det en värdig avslutning. Särskilt det att de blir tvungna att åka tillbaka till Las Vegas, fast Stu lovat sig själv att aldrig sätta foten där igen och helst skulle se att staden brann ned, är vettigt. Det är även trevligt att återse Heather Graham som Stus ex-fru Jade. Dock slarvas det tyvärr med detaljer filmen igenom. Mr. Chow kan knappt lyfta en slägga men två duffelväskor med guldtackor är inga problem, och det är sådana småsaker som ändå irriterar. Att vi blir blåsta på det roligaste med de två första filmerna, fotona under eftertexterna, är en detalj som jag samtidigt inte får vara irriterad på särskilt länge. Scenen under eftertexterna är nämligen filmens klart bästa och lämnar mig med ett fint minne av hur bra den första filmen var.

 

About Rikard Eriksson

Vacker som en dag och analyserar filmer ned på hink-och-spade-nivå. Jag är recensenten som aldrig skulle tveka på att röja en viktig reflektion ur världen om den hamnar mitt emellan två meningar som rimmar. Filmer jag tycker om att se är inte det välpolerade biojunket, utan de kanske är lite trubbiga i kanterna… eller bara trubbiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.