Bait

I Kiev finns ett köpcentrum som huserar ett akvarium där en sandtigerhaj visas upp för allmän beskådan. I den australiensiska filmen Bait låter man vithajar härja fritt när ett snabbköp svämmas över av en tsunami.

Vi människor har en alldeles särskild relation till havet och dess invånare. Samtidigt som vi fascineras av delfiner, korallrev och färgsprakande saltvattensfiskar har vi också en inbyggd rädsla för de varelser som döljer sig under den böljande ytan. Därför är det inte så konstigt att det producerats en uppsjö av filmer där gälförsedda antagonister från havens djup gör livet surt för oss. Jaws, Deep Blue Sea, Open Water, Shark Night… listan kan göras lång.

Vanligtvis är det ystra ungdomar eller dumdristiga hajforskare som får dagen förstörd av glupska rovfiskar, men Bait skiljer sig från mängden. I detta fall är det nämligen snabbköpsbesökare som får tampas med hajar. En tsunami slår till mot den australiensiska kusten och en grupp människor blir instängda i en butiksbyggnad. Vad som  ytterligare förvärrar den redan prekära situationen är att två aggressiva vithajar letat sig in i byggnaden. Paniken ökar i takt med att vattnet stiger och det hela utmynnar i en kamp på liv och död. Vilka kommer att undfly dödens käftar med livet i behåll?

Manusförfattarna till Bait ska faktiskt ha lite beröm för att de tänkt utanför de traditionella ramarna när de snickrade ihop den här filmen. Dessvärre så är det en relativt klen tröst när det mesta i filmen är så uselt genomfört. Alla karaktärer är underutvecklade, de flesta är avskyvärda och skådespeleriet är allt annat än imponerande. Klippningen är minst sagt klumpig och regissören gapar över alldeles för mycket då tonen i filmen växlar friskt mellan skräck, melodrama och oavsiktlig komik. Att hela sex manusförfattare haft fingrarna i surströmmingsburken har säkerligen varit en bidragande orsak.

Vissa scener är så fåniga att de skulle kunna vara hämtade från Saturday Night Live och jag väntar bara att Chevy Chase ska dyka upp, utklädd till haj och knacka på närmsta dörr. När det tillverkas en “dykardräkt” av nät och konservburkar och man andas genom en 25 meter lång plastslang så ger jag nästan upp. Bait tävlar tveklöst med Piranha 3DD och Jaws 3D om att vara den sämsta “mördarfisk”-rulle jag någonsin sett.

About Alexander Bing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.