Baikonur

Iskander är en ung man som bo i en liten by utanför den gamla sovjetiska uppskjutningsplatsen Baikonur i Kazakstan. Här lever man på nedfallande rymdskrot som säljs för kattmat, och i konkurrens med grannbyn lever man efter devisen; Det som kommer från himlen tillhör den som hittar det först. Att man då och då förlorar någon på grund av det fallande skrotet hör enbart vardagen till.

baik_1

Iskander, som även kallas för Gagarin, en hyllning till Sovjets förste kosmonaut, sitter mest framför sin amatörradio för att försöka förutse var det nedfallande skrotet skall hamna. Oftast har han rätt. En dag faller den vackra, franska rymdturisten Julie (Marie de Villepin) ned utanför byn i ett misslyckat återinträde från en bemannad satellit. Gagarin gör som han har lärt sig och behåller det som kommer från himlen.baik_3

Den tyske regissören Viet Helmer använder den exotiska bakgrunden till denna moderna saga på ett utmärkt sätt. Det karga, vackra landskapet ställer sig i skarp kontrast mot de innerliga relationerna som han försöker måla upp. I ett litet kammarspel får han in kritik mot den sovjetiska samhällssynen, där ett misslyckande skall döljas och förvandlas till en triumferande framgång. Men han försöker även ställa en av mänsklighetens svåraste frågor, om våra drömmar och modet att följa dem.

Det som trots allt utmärker denna film är att drömmen inte enbart slutar när den uppfylls, utan Helmer visar på modet att våga utmana även den mest fantastiska dröm och gå vidare. Filmen är fylld av referenser mot en annan tid då de enorma hangarerna på uppskjutningsplatsen putsades till glänsande ytor. Med bilder och rekvisita som är minutiöst planerade och gjorda, blir filmen ett kalejdoskop, som jag bara njuter av.

baik_4Bikonur är en söt saga, kanske lite för sockersöt för en del. Tonen kan bli alltför pubertal ibland när han försöker få in skämt om ungdom kontra ålderdom. Men att sätta sig i soffan med någon man tycker om, medan regnet öser ned utanför, då passar denna film alldeles utmärkt. Vill du däremot se något djuplodande och samhällskritiskt så bör du nog välja något annat.

 

About Matz Malm

Med Göteborg i bakgrunden sitter jag ofta och begrundar livets mysterium och min egen plats i universum. Sådant som får mig att reagera och bli engagerad får min blick att söka sig till rutan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.