Bad Boys for Life

17 år efter senaste delen i serien är nu Will Smith och Martin Lawrence tillbaka med Bad Boys for Life – en film som förlitar sig helt och hållet på gamla hjulspår.

Det här med sena uppföljare eller reboots har varit mode i Hollywood under de senaste åren. Ocean’s 8 (2018) spelades in elva år efter Ocean’s Thirteen (2007) medan Ghostbusters (2016) dök upp 27 år efter Ghostbusters II (1989), för att nämna två konkreta exempel. Vad som är gemensamt med dessa två är att de kom i en ny tappning då de har kvinnliga huvudrollsinnehavare. Man kan antingen välja att göra på det sättet, eller så väljer man att göra som i fallet Bad Boys – plocka tillbaka de tidigare huvudrollsinnehavarna. Inget av dessa sätt är rätt eller fel, utan det handlar helt enkelt om hur man förvaltar sitt val.

I Bad Boys for Life får vi följa våra kära Miami-poliser med förkärlek till att skjuta människor och spränga upp stora delar av staden i en historia som dryper av hämnd. Mike Lowery (Will Smith) är i skottlinjen när en mexikansk före detta drogkartell-fru (Kate del Castillo) hämnas sin döde man med hjälp av sin son (Jacob Scipio).

Vad är det egentligen vi får då? Jo, mer av samma gamla kaliber. Det i sig är inte fel, men det har tyvärr börjat darrat betänkligt. Som i de tidigare två filmerna, detta började ju faktiskt redan i första filmen, är Marcus (Martin Lawrence) familjefadern som dagligen drömmer om att pensionera sig från polisyrket medan Mike trots sin stigande ålder vill fortsätta vara den coola polisen som arresterar (eller skjuter) skurkar på de mest spektakulära sätten. Självklart får vi ”nu ska jag gå i pension”-dravlet och ”kan vi inte göra detta en, sista, sista gång”-tjatet återigen. Börjar bli riktigt tröttsamt. Dessutom är inte Mike lika rapp i käften som i tidigare filmer. Kanske beror det på att Mike Lowery blivit till åren, eller så kanske det beror på att Will Smith blivit till åren.

Duon har i vilket fall fått sällskap av ett team som är väldigt duktiga på övervakning med hjälp av drönare och som kan hantera en dator aningens bättre än vad de två kan. En modern touch som sätter filmen rätt in i samtiden. Behöver jag ens nämna att begrepp som ”viral spridning” och ”Darknet” dyker upp? Någon annan som gör dem sällskap är Joe Pantoliano som polischefen Howard – den karaktären är en stabil pjäs som alltid är trevlig när han dyker upp i bild, så även här.  

Även ifall en del är uttjatat sedan länge så är det trots allt en del av det gamla som återigen är underhållande. Vi bjuds på, precis som sig bör, ett gäng bra och välkoordinerade actionsekvenser och kemin mellan vår duo är exakt lika stabil som tidigare. Så sett hade jag gärna sett någon mer film i denna franchise, men velandet mellan att gå i pension och hjälp mig med en sista grej är alldeles för sömnframkallande. Tyvärr. Sammanfattningsvis så är Bad Boys for Life en okej actionfilm som är okej underhållande under sina dryga två timmar. Okej är ett bra och sammanfattande ord.

17 år efter senaste delen i serien är nu Will Smith och Martin Lawrence tillbaka med Bad Boys for Life – en film som förlitar sig helt och hållet på gamla hjulspår. Det här med sena uppföljare eller reboots har varit mode i Hollywood under de senaste åren. Ocean’s 8 (2018) spelades in elva år efter Ocean’s Thirteen (2007) medan Ghostbusters (2016) dök upp 27 år efter Ghostbusters II (1989), för att nämna två konkreta exempel. Vad som är gemensamt med dessa två är att de kom i en ny tappning då de har kvinnliga huvudrollsinnehavare. Man kan antingen välja…

Review Overview

Betyg

60

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.