Bad Ass

Går det att göra långfilm av en YouTube-video? Fråga Craig Moss.

För ett antal år sedan dök det upp en YouTube-video, filmad med mobilkamera på en buss, där en äldre herre med keps och kritvitt skägg ger sig in i ett hetsigt replikutbyte med en yngre man och sedan pryglar upp denne så att blodet stänker. Videoklippet spreds som en löpeld på nätet, varpå den ålderstigna slagskämpen Thomas Bruso blev något av en internetcelebritet och erhöll smeknamnet “Epic Beard Man”. Handgemänget på bussen har i skrivande stund setts över 6 miljoner gånger.

Craig Moss är en regissör som uppenbarligen inte är främmande för att slå mynt av framgångsrika filmer genom att parodiera dessa i sina egna produktioner. Titlar som 30 Nights of Paranormal Activity with the Devil Inside the Girl with the Dragon Tattoo och The 41-Year-Old Virgin Who Knocked Up Sarah Marshall and Felt Superbad About It, skvallrar om att han verkar ha en fäbless för långa titlar och billig infantil humor. Med Bad Ass har Moss emellertid kikat bortom Hollywoods fantasiverkstad och låtit sig inspireras av en händelse hämtad från verklighetens USA.

För att dryga ut ett videoklipp på ett par minuter till en långfilm så har Moss tagit sig en hel del artistiska friheter och fabulerar friskt kring huvudpersonen som här lystrar till namnet Frank Vega (Danny Trejo). Faktum är att slagsmålsscenen på bussen som iscensätts i filmens inledning är det enda som har någon form av förankring i verklighetens händelser då den i stora drag kopierar den verkliga incidenten. I filmen blir nämligen Vegas bäste vän mördad och efter att den lokala polisen med all önskvärd tydlighet visar att fallet inte har någon högre prioritet hos dem beslutar sig Vega för att ta saken i egna händer.

Jag har alltid gillat Danny Trejo och även om han kanske inte kan klassas som någon större skådespelartalang så brukar han alltid bjuda på en härlig scennärvaro. Den snart 70-åriga Trejo är perfekt i rollen som Frank Vega som blir en väldigt sympatisk karaktär, trots att han är en våldsverkare av rang. Efter att främst ha figurerat i biroller är också det roligt att se att han är kapabel att bära en huvudroll. I alla fall i lättsammare filmer som Bad Ass. 

Slutresultatet visar sig faktiskt vara bättre än väntat för en film som grundar sig i ett välkänt YouTube-klipp. Moss skulle dock behöva arbeta en del på regin då vissa scener känns ganska malplacerade och mest verkar ha lagts till för att dryga ut handlingen eller locka fram ett skratt. Sista akten blir dessutom väl överdriven för min smak och rimmar inte riktigt med filmens första timme. På det stora hela är Bad Ass ändå en ganska underhållande film som erbjuder lika delar action, humor och dramatik. Och Danny Trejo ÄR bad ass.

About Alexander Bing

One comment

  1. Höjdpunkten eller lågpunkten, beroende på hur man ser det är ju att bussjakten i slutet är scener som är tagna från filmen Red Heat och sedan digitalt omgjorda. Det vill säga att texten på sidorna av bussarna är omgjorda. Även skylten längst fram samt att fönsterna längs fram är mörklagda så att man inte ska se några ansikten. Däremot är själva jakten scen för scen i princip likadant. Det är nästan så att man får Bruno Mattei- känsla över dessa scener. Annars en rätt underhållande B-film som lever på Trejos närvaro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.