Backdraft (4KUHD)

Backdraft eller Eldstorm som den hette på bio i Sverige var första filmen som Ron Howard tog ett ordentligt kliv framåt i sin karriär. Efter Backdraft kom filmer som Drömmarnas horisont, Apollo 13 och A Beautiful Mind och Ron Howard blev en av de mer pålitliga regissörerna i Hollywood. Här skall vi titta närmare på 4K-utgåvan.

När Brian McCaffrey var ung såg han sin pappa som var brandman dö under ett rutinjobb. Som vuxen bestämmer han sig för att själv bli brandman. Hans äldre bror Stephen ”Bull” McCaffrey är redan respekterad brandman på station 17 där Brian också hamnar. Hans bror är rejält nitisk från förstör början och tvingar Brian att jobbar hårdare än alla andra. Stephen vet att minsta misstag kan leda till att han eller någon annan brandman blir dödad. Samtidigt härjar en mordbrännare i staden som dödar flera personer och kommunalrådet Martin Swayzak är på brandförsvaret som en hök att hitta den som är skyldig.

Gregory Widen som skrev manus jobbade själv som brandman ett par år och mycket av filmen är baserat på hans egna erfarenheter. Kanske därför just scenerna när man bekämpar bränder är de som fungerar bäst i hela filmen. Widen och Howard jobbade hårt att få dessa så realistiska som möjligt. Bland annat genom att låta kameramännen bära skyddsutrustning så de kunde ta sig så nära elden som möjligt. Där finns en otrolig närvaro och jag kan riktigt känna hur elden slickar väggarna när jag ser filmen. Ett riktigt imponerande jobb och helt klart det bästa med Backdraft.

Själva handlingen är annars lövtunn. Detta är verkligen ingen djup film. Att lista ut vem som är mordbrännaren gör de flesta relativt snabbt i filmen och resten av handlingen är mer en transportsträcka från den ena branden till den andra. Alla element som brukar finnas där i denna typ av film existerar här. Två bröder som hela tiden kämpar om att bevisa dör den andre att man är bäst. En halvskum person från borgmästarens kontor som döljer något. En kår som konstant är underbemannad men ändå ger allt för varandra. Men Ron Howards hantverk som regissör är stabilt. Under en sämre regissör hade allt kunnat falla ihop som ett korthus men han håller ihop hela filmen på ett bra sätt.

Han har också sett till att filmen har bra skådespelare både Kurt Russell och Robert De Niro var på toppen av sina karriär runt denna tid och William Baldwin och Jennifer Jason Leigh gjorde eller hade precis sina genombrott här. Och i bi-roller ser vi stabila skådespelare som J. T. Walsh och Donald Sutherland.

Vad det gäller utgåvan så finns det inte mycket att klaga på när det gäller bild och ljud. Universal har verkligen lagt ner tid här och jag är riktigt imponerad hur en 28 år gammal film kan se så bra ut. Bilden är verkligen knivskarp och detaljerna syns klart och tydligt. Färgerna! Vilka färger. Eld har aldrig sett så snygg ut tidigare. Riktigt imponerade. Vad det gäller ljudet är det lika bra. Bra intensitet i actionscenerna och en klar och tydlig känsla av att vara mitt i kaoset. Dialogen är klar och tydlig och musiken låter bra genom hela filmen.

Backdraft är habil underhållning som fungerar på en fredagskväll när man inte orkar se något annat. Men om du gillar filmen är detta helt klart den bästa utgåvan att äga.

Backdraft eller Eldstorm som den hette på bio i Sverige var första filmen som Ron Howard tog ett ordentligt kliv framåt i sin karriär. Efter Backdraft kom filmer som Drömmarnas horisont, Apollo 13 och A Beautiful Mind och Ron Howard blev en av de mer pålitliga regissörerna i Hollywood. Här skall vi titta närmare på 4K-utgåvan. När Brian McCaffrey var ung såg han sin pappa som var brandman dö under ett rutinjobb. Som vuxen bestämmer han sig för att själv bli brandman. Hans äldre bror Stephen "Bull" McCaffrey är redan respekterad brandman på station 17 där Brian också hamnar. Hans…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

75

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.