Baby Driver

I Baby Driver bjuder regissören Edward Wright på en fartfylld historia som blandar hej vilt mellan biljakter, romantik och humor. Eller, mixar är nog faktiskt ett bättre ordval än blandar. En riktigt, riktigt fin mix dessutom. Detta är en timme och femtiotvå minuter ren och skär underhållning.

Om vi börjar med att kika på Wrights meritlista är den inte särskilt lång med sina fyra långfilmer, men oj vilken kvalité de besitter. The Three Flavours Cornetto-trilogin (fantastiskt namn), som innehåller Shaun of the Dead, Hot Fuzz och The World’s End, samt Scott Pilgrim Vs. the World är toppenfilmer rakt igenom, med The World’s End som det svagaste kortet. På förhand trodde undertecknad att Baby Driver inte var någonting annat än en ordinär biljakts-/kuppfilm där ett jobb till slut går helt åt fanders och helvetet barkar loss på ett eller annat sätt. Tänk Transporter eller The Italian Job. Fast med fokus på föraren nu då förstås, precis som Drive. Men ibland, även fast det är sällan, är man glad att man har jättefel.

Likt Scott Pilgrim Vs. the World fokuserar Baby Driver väldigt mycket på musiken. Baby är en ung man som trots sin ringa ålder hamnat i den undre världen – även fast han har ett stort hjärta. Utan att någon gång under filmen gå in på någon särskild anledning är hans specialitet att köra bil, vilket har gjort honom till en riktigt pålitlig flyktbilsförare. Sedan barnsben lider han av tinnitus, och för att lindra ringandet i hans öron lyssnar han nästan uteslutande på musik – även när han rattar flyktbilen. Han har olika musikspelare för, som han själv säger, olika humör – vilket även gäller för låtvalen. Mycket ”äldre” musik liras, t.ex. James Brown och T-Rex. Musiken integreras i filmens händelser på ett nästan löjligt kul och stilistiskt läckert sätt. För att nämna ett konkret exempel: i en eldstrid avlossas automatvapen i samma takt som låtens tempo. Skottsalvor i kombination med klippning och slow motion. Därför kan man stundtals se Baby Driver som en märklig form av musikal, men istället för att karaktärerna sjunger till musiken används här rörelser, skottsalvor, klippning och andra filmiska grepp för att integrera med musiken.

Vidare ser vi Jon Hamm och Eiza González som det Bonnie and Clyde-osande paret Buddy och Darling, Kevin Spacey som den skurkaktiga Doc, Jamie Foxx som den, minst sagt, psykiskt instabile Bats och Jon Bernthal, numera kanske mest aktuell som Punisher i Netflix-serien med samma namn, som Griff. Dock är det egentligen inga av dessa karaktärer som fastnar på näthinnan efter filmens slut, möjligtvis Ansel Elgorts gestaltning av Baby som både var bra och intressant. Men det är inte där behållningen ligger heller, för biljaktsfilmer med bankrån och dylikt har vi sett många gånger tidigare, utan det är den där mixen jag redan nämnt som är det speciella här. Musik ackompanjerad av filmens händelser, en kärlekshistoria, biljakter och en dröm att planlöst bila genom USA är ingredienser i denna mix. Detaljen att huvudpersonen lider av tinnitus hör även den till denna mix då filmen ju faktiskt skulle kunna berättas av en musikälskande karaktär utan hörselbesvär. Men som bekant – det är detaljerna som bidrar till det där lilla extra. Avslutningsvis är det denna mix som bidrar till att Baby Driver finns med bland de fem filmerna undertecknad sätter på sin topplista över filmer släppta 2017.

I Baby Driver bjuder regissören Edward Wright på en fartfylld historia som blandar hej vilt mellan biljakter, romantik och humor. Eller, mixar är nog faktiskt ett bättre ordval än blandar. En riktigt, riktigt fin mix dessutom. Detta är en timme och femtiotvå minuter ren och skär underhållning. Om vi börjar med att kika på Wrights meritlista är den inte särskilt lång med sina fyra långfilmer, men oj vilken kvalité de besitter. The Three Flavours Cornetto-trilogin (fantastiskt namn), som innehåller Shaun of the Dead, Hot Fuzz och The World’s End, samt Scott Pilgrim Vs. the World är toppenfilmer rakt igenom, med…

Review Overview

Betyg

80

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.