Att köpa 4k Blu-ray

Att 4K Ultra HD blu-ray är ett relativt nytt format märks på flera sätt. Många känner inte till att formatet överhuvudtaget finns, andra vet om att det finns men ser inget syfte i att lägga ut mer pengar för att se filmen i högre upplösning. Men har du klickat på denna artikeln är det troligtvis för att du redan har köpt, eller funderar på att köpa en 4k blu-ray. Nedan listar jag tre tips att tänka på när du köper film på 4K Ultra HD blu-ray. 

Sälj blu-ray-kopian som följer med: Netflix erbjuder också filmer och tv-serier i 4K-upplösning men dessa når inte upp till samma standard som fysisk media. Samtidigt går det inte att blunda för att filmerna på det nya formatet är dyrare än både dvd och blu-ray. Du får vara beredd att lägga ut uppemot 300 kronor för en film. Ett knep för att få ner priset är att sälja blu-ray-kopiorna som oftast följer med i fodralen till filmerna. Säljer du dem för runt 100 kronor är filmer helt plötsligt nere i en rimligare prisklass.

 

Läs recensioner om filmen du är intresserad av: www.blu-ray.com och www.realorfake4k.com är exempel på två hemsidor som snabbt kan ge dig besked om hur bra en filmutgåva är. Det är sällan så enkelt att nyare filmer per automatik är bättre. Många filmer idag spelas in digitalt för att sedan mastras i en lägre upplösning. På min hylla har jag John Wick 1 och 2, båda två har 2K-masters som skalats upp. Även om dessa utgåvorna ofta är riktigt bra, slår de inga av filmerna som har 4k-masters. Äldre filmer som Clint Eastwoods Unforgiven, har bolagen gått tillbaka till originalrullarna och skannat in filmerna i riktig 4K-upplösning.

Jämför priser på flera hemsidor och i flera länder: I många år har vi filmälskare fått vara uppmärksamma på vilka regioner olika filmer getts ut i. Inför släppet av formatet 4K Ultra HD blu-ray har filmbolagen kommit överens om att slopa regionkodningen helt och hållet. Detta innebär med andra ord att du kan importera filmer från vilket land du vill. Ibland har utgåvorna mer extramaterial i Tyskland, andra gånger släpps filmen två månader tidigare i USA. Här får du väga alla parametrar mot varandra, kostnad, innehåll, release och tillgång till svensk text. Tänk dock på att många av filmerna levereras med blu-ray-kopior i samma box, dessa är fortfarande regionkodade.

Har ni själva några tips ni vill dela med er av? Kommentera gärna nedan eller på vår Facebook-sida. Vad tycker ni om 4K Ultra HD blu-ray?

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.