Asterix & Obelix och Britterna 3D

Asterix och Obelix är tillbaka i ett nytt hejdlöst roligt äventyr för hela familjen. Eller inte!asterix01

När jag var liten läste jag Asterix & Obelix i serietidningsform och jag tror jag plöjde igenom de flesta på biblioteket. Serien har aldrig varit grundad i någon verklighet så jag har inga invändningar på den fronten. Jag minns med glädje tillbaks på serierna som jag då verkligen älskade.

Filmen börjar med att Ceasar med en massiv flotta invaderar Britannia där invånarna dricker hett vatten, gärna med mjölk i, då té inte nått Britannia vid den tiden. Invånarna springer inte heller eftersom det inte är gentlemannamässigt. Omringade av romerska arméer söker de hjälp av Gallerna som lovar att leverera en tunna trolldryck för att säkra segern. Asterix, Obelix och wannabetrubaduren Goudurix ger sig iväg med tunnan mot Britannia och äventyr. Romarna är inte sämre än att de också tar in förstärkning. Vikingar!asterix02

Asterix & Obelix och britterna är stereotyp Åsa-Nissehumor utan några som helst ambitioner att briljera i regi, manus eller skådespeleri. Det är lågt, utan finess och sällan roligt. Mycket av energin går åt att försöka driva med britterna och genom att blanda in nutida referenser i dåtid föt att sedan göra narr av dem. Det fungerar inte ens sådär. Jag såg filmen med min sjuårige son och han skrattade totalt fem gånger under hela filmen och han brukar ha lätt till skratt.

Det som däremot är bra är 3D-effekterna i filmen som utnyttjas på ett bra och finurligt sätt. Kameravinklar förstärker actionsekvenser och ger djup till en annars platt tillställning. Utan 3D vet jag inte om jag klassat filmen som uthärdlig, men jag tillhör säkert inte målgruppen. Jag har talat med mina franska vänner som formligen lovordar filmen men som i samma mening trycker på att en hel del är internhumor mellan fransmän och britter.asterix03

När jag läser namn som Gérard Depardieu, Edouard Baer och Catherine Deneuve förväntar jag mig betydligt mer. Men å andra sidan, finns det inte stoff, så finns det inte. Det är en töntig film som håller tekniskt hög kvalitet, men den förtjänar likväl ett bottenbetyg.

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

One comment

  1. Kristian Eriksson

    Du är en hård man, Lundberg.

    Mina tankar:

    ”Att jag redan innan jag kunde läsa bläddrade i albumen om Asterix och Obelix har gjort att dessa karaktärer var en stor del av min barndom. Så varje gång en av dessa franska live-action-filmer om dessa berömda galler kommer så missar jag inte chansen att se det. Jag gillar denna film då skådespeleriet inte känns så överdrivet animerat och historien är rätt kul. Både det franska originalljudet och den svenska dubbningen är riktigt bra. Problemet är väl att filmen är ungefär 20 min för lång.”

    6/10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.