Assassin’s Creed: Valhalla

För 24:e gången (alla typer av spel medräknade) i ordningen låter Ubisoft oss spelare att hoppa in rollen som lönnmördare under någon historisk tidsepok. Epoken det handlar om i Assassin’s Creed: Valhalla är, som det självklart går att förstå i titeln, är vikingatiden som härmed gör debut i spelserien, konstigt nog. Konstigt nog som i konstigt att epoken inte berörts tidigare, för miljöerna och den historiska kontexten är riktigt, riktigt trevliga.

Jag är absolut inte en jätteerfaren Assassin’s Creed-spelare, det ska jag inte sticka under stolen med. Jag har bara spelat fyra av spelen tidigare: de två allra första, Origins samt Odyssey (som jag bara spelade i cirka 3-4h), men jag är alltid nyfiken vilken tidsepok spelet utspelar sig i. Jag tycker helt enkelt att den stora behållningen med denna spelserie är mytologin och den historiska kontexten spelet i fråga utspelar sig i. Förutsatt att skaparna fått de historiska fakta de presenterar rätt så inte varje spel bara just ett spel, utan det är samtidigt en variant av en historielektion. En variant där man samtidigt som man lär sig får slakta elakingar och plundra byar. Inte fy skam direkt.

Spelets historia tar sin början i Norge där man får följa Eivor (man får, såklart välja mellan att spela som man eller kvinna). Som ung får hen se sin far bli kallblodigt mördad av Kjotve, en annan klans ledare. Under åren som går tills Eivor är vuxen har Kjotve tagit över stora delar av den delen av Norge spelet utspelar sig i, och Eivor och hens bror Sigurd är fast beslutna att göra slut på Kjotves styre.

Hur påläst jag var innan spelet släpptes låtar jag vara osagt, men jag hade av någon anledning fått för mig att hela Valhalla skulle utspela sig i Norge, men så är inte fallet. De första timmarna spenderas där, beroende på hur mycket du som spelar kikar omkring såklart, men resterande tid av spelet spenderas på de brittiska öarna. Ruskigt läcker miljö i båda områdena, även fast jag själv inte hade mått dåligt av lite mer snö och berg än det som bjuds. Vikingatiden har ju givetvis mycket att göra med att vikingar reste från Skandinavien till England för att plundra och erövra, så det är naturligtvis inget konstigt med det.  Första delen, den i Norge, kan ses som en introduktion till resterande delen av spelet. Man får veta en backgrundsstory, man får lära känna många karaktärer och klaner samt en, något, grundläggande introduktion till hur man styr Eivor. Det senare är till en början, en ganska så lång början för undertecknad, knepigt att få bukt på. Det är väldigt mycket att ta in under inventory-menyn då det dels är massvis med rustningsdelar och vapenkombinationer man har att jobba med som kräver en hel del koncentration (om man inte är en erfaren AC-spelare kan jag tänka) och en hle del extraattacker man måste lära sig som man använder genom att hålla inne L2/R2 + en till knapp. Dessutom attackerar med sitt primära vapen med R1/R2 vilket är något jag har stora problem med. Att R2 fungerar som en avtryckare till ett skjutvapen är lika givet som att man blir blöt av att bada, men att svinga en yxa med R2 fungerar inte riktigt för mig. Det är inte sällan under de fem första timmarna jag trycker på fyrkant och blir vansinnig då Eivor hoppar bakåt en meter istället för att attackera fienden. Vanesak givetvis och så beror det även på vad man föredrar. Jag hade gärna slagits med fyrkant och hoppa bakåt/undvika attack med R2. Detta går säkert att customize, men jag har alltid haft som princip att lira varje spel med sin originalkontroll, så jag fick helt enkelt vänja mig.

En välkommen nyhet är att de otroligt tråkiga båtstriderna till sjöss är borta. Dessa sekvenser var de absolut tråkigaste i Origins och glad blev jag när jag på förhand läste att dessa inte skulle vara med i Valhalla. Man kan dock använda sin båt för att sig fram eller plundra med, men själva sjöstriderna som ett segment i spelets story är bortplockat. En mycket välkommen nyhet, som sagt. Mikrotransaktioner för att gå upp i level har även det slopats, och man får hoppas att detta kommer vara normen i spelen under 2021. Köpa sig till framgång istället för att spela sig till det är någonting jag aldrig riktigt förstått, och kommer nog aldrig förstå det heller. Som jag nämner inledningsvis så ligger mycket i AC-seriens behållning i de olika historiska epoker spelen utspelar sig i. Vissa är mer intressant än andra, vilket självklart är olika från person till person. Undertecknad älskar denna tidsålder, så det hade motiverat ett köp av detta (om jag inte hade fått ett recensionsexemplar). Förutom lite mindre förändringar så är det mesta sig likt. Man smyger runt här, man lönnmördar någon där man stöter på någon klåpare ute i skogen som inte verkar ha alla knivar kvar i sin låda etc. Man vet vad man får när det gäller Assassin’s Creed, och så är det även med Valhalla. Vilket trots allt är bra, men det når aldrig riktigt upp till det där toppbetyget

För 24:e gången (alla typer av spel medräknade) i ordningen låter Ubisoft oss spelare att hoppa in rollen som lönnmördare under någon historisk tidsepok. Epoken det handlar om i Assassin’s Creed: Valhalla är, som det självklart går att förstå i titeln, är vikingatiden som härmed gör debut i spelserien, konstigt nog. Konstigt nog som i konstigt att epoken inte berörts tidigare, för miljöerna och den historiska kontexten är riktigt, riktigt trevliga. Jag är absolut inte en jätteerfaren Assassin’s Creed-spelare, det ska jag inte sticka under stolen med. Jag har bara spelat fyra av spelen tidigare: de två allra första, Origins…

Review Overview

Betyg

80

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.