Assassins’s Creed 4K

Jag ska erkänna att när 2015 såg Justin Kurzels tunga filmatisering av Shakespeares klassiker Macbeth, med Michael Fassbender i titelrollen, så hoppade teaterapan i mig av glädje. Det var en snygg, grym och tung film som gjorde den skotska pjäsen rättvisa. Så när det utannonserades att samma regissör skulle regissera Ubisofts tv-spelsfranchise Assassin’s Creed och att Fassbender skulle spela huvudrollen så hoppades jag lite att vi äntligen skulle få en film baserat på ett tv-spel som var… okej. Jag hade så fel.

Jag vet inte var jag ska börja. Kanske kan jag starta med att säga att detta är en recension av Ultra HD Blu-rayversionen och visst är bilden snygg. Jag uppskattar det fina omfånget i färgerna där varje exteriör bild i det datoranimerade 1490-talets Spanien är nästan lika vackert som en kristallklar canvastavla Skulle det inte varit för de torra och meningslösa actionscenerna skulle jag ha kunnat ha igång min 4K-TV i bakgrunden med bilder bara rullandes från den epoken. Härligt är det också att filmen renderas ut i det vackra H.265 formatet och möjlighet HDR om du har en TV och spelare som klarar av det. Utöver detta så erbjuder UHD-utgåvan inget mer än den vanliga Blu-rayutgåvan. Du får ett gäng borttagna scener, två trailers och ett gäng konceptbilder. Inget att tokhurra för med andra ord.

Trots den otroligt starka ensemblen, bestående av bland andra Marion Cotillard, Michel Fassbender och Jeromy Irons och bra bilden med sina fina färger så räddas inte Assassin’s Creeds dumma och flummiga handling om jakten på Edens äpple. Alla roller blir tillintetgjorda och totalt ointressanta (kanske då knappt får några repliker att säga) för att istället erbjuda oss ett hopkok av oprovocerade actionscener.

Mitt stora problem i filmen är att jag en timma och femtio minter in i den fortfarande inte helt förstår vad den handlar om. Vad är drivkraften? Vem ska jag bry mig om? Varför är typ Fassbenders enda replik i filmen ”What the fuck is going on?” Det vi får reda på att alla så kallade Assassins (lönnmördare) har i sin genetiska kod minnen från sina förfäder och med hjälp av maskinen Animus kan dessa minnen återvinnas. Så det är precis det som rehabcentet (onda storföretaget?) Abstergo försöker göra när de hittar en ättling till lönnmördarna, tillfångatar honom och tvingar honom in i Aniums.

Vi hoppar frenetiskt fram och tillbaka i mellan 1492 och 2016 och aldrig lyckas Kurzel hålla varken tempo eller intresse och även om jag såg den usla handlingen kanske komma så hoppades jag att action och framför allt parkoursekvenserna som spelet utmärker sig mest med skulle imponera. Men så var inte fallet. Istället präglas filmen av usla och sönderklippta slagsmålsscener och röriga parkourmoment. Det var till och med så att jag vid något enstaka tillfälle behövde titta bort då jag blev en aning yr.

Men som med alla storfilmer nuförtiden så slutar även Assassin’s Creed med ett slut som självklart öppnar upp för en eller fem uppföljare om den skulle via sig vara en kassako. Men mitt råd är att undvika filmen och har du en craving för Fassbender med ett svingande svärd i medeltiden så titta istället på Macbeth.

Jag ska erkänna att när 2015 såg Justin Kurzels tunga filmatisering av Shakespeares klassiker Macbeth, med Michael Fassbender i titelrollen, så hoppade teaterapan i mig av glädje. Det var en snygg, grym och tung film som gjorde den skotska pjäsen rättvisa. Så när det utannonserades att samma regissör skulle regissera Ubisofts tv-spelsfranchise Assassin's Creed och att Fassbender skulle spela huvudrollen så hoppades jag lite att vi äntligen skulle få en film baserat på ett tv-spel som var… okej. Jag hade så fel. Jag vet inte var jag ska börja. Kanske kan jag starta med att säga att detta är en…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

30

About Stefan Stanisic

En film-, scenkonst- och spelnörd som bor i Malmö. Jobbar som film och teaterregissör och har tillbringat otaliga sömnlösa nätter med att försöka klara av det omöjliga uppdraget att se alla världens filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.