Arrow säsong 1

Idag är allting Marvel efter framgångarna på bioduken, men DC Comics var länge förgrundsföretag när det gäller serier. De var även tidigt ute och hade succéer på bio med Superman och senare Batman. Men de senaste åren har det inte gått lika bra och det är egentligen Nolans Batman som varit den enda ljuspunkten.

arrow-02På TV-marknaden har dock DC haft fortsatt bra framgång, Smallville gick 10 säsonger och var en allmän omtyckt tv-serie och nu kommer Gröna pilen eller Arrow som serien heter. Serien handlar om Oliver Queen, playboy och son till företagsmannen Robert Queen. Efter en båtolycka blir han strandsatt på en ö i fem år. När man väl hittar honom och han kommer tillbaka till sin hemstad Starling City är han en förändrad man. Innan hans far dog så gav han honom en lista med personer som svikit staden och utnyttjat den för egen vinnings skull, Oliver har lovat sin far att hitta dessa personer och straffa dem. Med pil och båge beger han sig ut på kvällarna för att utkräva hämnd på dessa män. Men det är något större i görningen, något som involverar hans mor och sin bäste väns far.

Arrow är en av de där serierna som fungerar utan att det blir fånigt. Om du läst mycket serier, som mig, känner man igen väldigt många personer i serien. Merlyn, Deadshot, the Huntress, Deathstroke, China White är alla namn som dyker upp. Men det blir aldrig camp utan man håller saker och ting på en någorlunda jordnära nivå. Det finns också gott om drama i serien med gamla flickvänner, rebellisk tonårssyster, mamma med tveksam moral, kidnappad styvfar, en livvakt som Oliver till en början inte vill ha och en bästa kompis som vill att saker och ting skall vara som förr.

arrow-03Däri ligger seriens styrka också, den har mer gemensamt med Gray’s Anatomy eller Cityakuten snarare än The Cape eller Birds of Prey. Dramat i serien gör att det finns en historia att berätta som löper på under hela säsongen. Hur är det med känslorna mellan Olivier och Laurel? Kan Laurel och Tommy vara ihop nu när Olivier är tillbaka? Vad har Moira Queen för agenda egentligen och på vilket sätt är hon i maskopi med Tommys far? Hur mycket vet hennes make Walter om? Kan Laurels far Quentin hitta den maskerade hämnaren och stoppa honom? Som ni förstår är det en rik flora av historier som manusförfattarna har att välja på vid varje avsnitt. Plus, vad var det som hände på ön egentligen?

En del kanske är förvånade över valet av Green Arrow istället för säg en ung Bruce Wayne eller något annat som har koppling till Batman (DC överlägset mest populäre hjälte). Men han är på inget sätt en nykomling, karaktären fanns med i både Smallville samt Justice League Unlimited och i backspegeln kan vi konstatera att valet betalade sig bra för DC och Warner. Början av serien känns väldigt mycket som Nolans Batman Begins fast som tv-serie men efter ett par avsnitt börjar serien hitta sitt eget format och skapa sin egen berättelse.

 

Idag är allting Marvel efter framgångarna på bioduken, men DC Comics var länge förgrundsföretag när det gäller serier. De var även tidigt ute och hade succéer på bio med Superman och senare Batman. Men de senaste åren har det inte gått lika bra och det är egentligen Nolans Batman som varit den enda ljuspunkten. På TV-marknaden har dock DC haft fortsatt bra framgång, Smallville gick 10 säsonger och var en allmän omtyckt tv-serie och nu kommer Gröna pilen eller Arrow som serien heter. Serien handlar om Oliver Queen, playboy och son till företagsmannen Robert Queen. Efter en båtolycka blir han…

Review Overview

Betyg

80

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.