Arozzi Sfera Pro

De flesta datoranvändarna har upplevt den dramatiska skillnaden i ljudkvalité när man byter från en inbyggd intern mikrofon till ett headset. Men steget efter det? En dedikerad mikrofon på bordet bredvid användarens tangentbord? Mjölby-företaget Arozzi lanserade sin mikrofon Sfera Pro 2018. En mikrofon med ett konkurrensmässigt pris och en snygg design. Kan produkten vara nästa steg för Headset-vurmare?

Första intrycket

I den snygga svarta boxen hittar ni mikrofonen välpaketerad i ett tvådelat frigolitblock tillsammans med en gedigen svart fotbas och en USB-sladd. Det följer även med en enklare instruktionsbok som ni knappt kommer att behöva titta i. Emballaget andas kvalité och min enda invändning mot designen på mikrofonen är den silvriga plasten som känns en aning ”billig”. Det huvudsakliga intrycket är dock att det är en stilren design som kommer att smälta in i de flestas dator-setups.

Användarvänlighet

Arozzi har gjort det enkelt för oss. Montera mikrofonen på den svarta basen. Koppla in USB-sladden i mikrofonen och er dator. Efter några sekunder har datorn upptäckt enheten och det är bara att köra igång. På baksidan har ni två reglage och ett 3,5 mm-uttag. Ett hjul för volymen på inkopplat headset samt en knapp för att pausa ljudupptagningen och byta upptagningsinställning. I ljudklippet nedan kan ni höra skillnaden mellan fyra olika vanliga former av ljudupptagning. I min mening är det tydligt att Sfera PRO levererar bäst ljudupptagning.

Jämförelse av ljudupptagning: 1. Intern mikrofon laptop 2. Mikrofon webbkamera 3. Gaming headset 4. Arozzi Sfera Pro.

Funktionalitet

Grundinställningen för mikrofonens ljudupptagning är kardoid, det innebär att ljudupptagningen är riktad och främst plockar upp ljud framifrån. Med enkla knapptryck på baksidan av mikrofonen kan du byta till lägena kardioid med 10 decibels dämpning eller omni. Om ni byter ljudupptagningsläge medan ni använder mikrofonen fångar tyvärr mikrofonen upp ett relativt högt klickljud. Med 10 decibels dämpning försvinner mycket bakgrundsljud men det påverkar även mikrofonens huvudsakliga upptagningsförmåga så klart. Om du skall göra en unboxing-video eller vara mer rörlig kan omni-läget vara rätt för tillfället. Omni-läget innebär att ljudupptagningen blir mer rundtagande och fångar upp ljudet på en jämnare nivå trots att du inte befinner dig på samma ställe hela tiden. Alternativt är omni-läget även utmärkt om ni är flera personer skall tala in i mikofonen. Om de två sistnämnda lägena är viktiga för er är det viktigt att ni väljer Sfera PRO. Väljer ni standardversionen av Sfera får ni nöja er med kardoid-läget. Standardversionen går dock att hitta för cirka 300 kronor mindre än ”Pro”-varianten.

Fakta om recensionsexemplar
Namn:
Sfera PRO-Silver (Kommer även i färgen svart)
Fabrikat: Arozzi
Anslutning: USB
Pris: 695 kronor
operativt läge: Kardioid och rundtagande
Känslighet: -44 dBV/Pascal
Frekvensrespons: 50 – 16000 Hz
Max ljudtryck: 120 dB

Sfera Pro kommer i färgerna svart och silver. Köper du standardversionen av Sfera kommer den även i färgerna vit och röd. Bildkälla: Arozzi

Summering

För 695 kronor får ni en lättanvänd och mångsidig mikrofon. Ljudmässigt levererar mikrofonen på en nivå som bör vara tillfredsställande både för streamers och deras tittare. Vi har testat mikrofonen med gaming, podcast-inspelning och Teams-möten. Den blev godkänd i alla avseenden. Vid mer än ett tillfälle har mottagare av ljudupptagningen kommenterat på den grymma ljudet. Byggkvalitén på foten och sfären är robust men silverdetaljen på själva mikrofonen känns en aning plastig. Totalt sett väger fördelarna med mikrofonen klart över mina två invändningar. Detta är en mikrofon ni verkligen skall överväga om ni vill börja streama eller starta en podcast utan att behöva lägga ut allt för mycket pengar. Arozzi levererar kvalité till ett bra pris.

Tack till Arozzi för tillhandahållen Sfera Pro för recension.

De flesta datoranvändarna har upplevt den dramatiska skillnaden i ljudkvalité när man byter från en inbyggd intern mikrofon till ett headset. Men steget efter det? En dedikerad mikrofon på bordet bredvid användarens tangentbord? Mjölby-företaget Arozzi lanserade sin mikrofon Sfera Pro 2018. En mikrofon med ett konkurrensmässigt pris och en snygg design. Kan produkten vara nästa steg för Headset-vurmare? Första intrycket I den snygga svarta boxen hittar ni mikrofonen välpaketerad i ett tvådelat frigolitblock tillsammans med en gedigen svart fotbas och en USB-sladd. Det följer även med en enklare instruktionsbok som ni knappt kommer att behöva titta i. Emballaget andas kvalité…

Review Overview

Betyg

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.