Aragami

För två år sedan kom ett litet spel vid namn Aragami ut. Den där typen av indiespel som man inte hör så mycket om men med tiden har fått en trogen skara fans och bra betyg på Steam. Nu är det dags för en expansion vid namn Nightfall där man kan spela spelet med två spelare. Jag satte mig ner för att testa Aragami och se vad det hade att erbjuda.

Aragami är ett smyg-spel i forntida Japan eller liknade plats. Du är en odöd ninja som har återuppväckts av en ung kvinna för att ta hämnd på ljusklanen som har dödat hennes familj och spärrat in henne. Själv har du inget minne av dit tidigare liv och i början kan du göra väldigt lite saker. Men allteftersom du finner magiska artefakter växer dina krafter samtidigt som kommer närmare ditt mål.

Detta är ett spel som enbart handlar om att smyga. Ett slag ifrån dina fiender och du är död. Du tillhör mörkret och det är där du trivs bäst. Där återhämtar du dina krafter och kan hoppa från skugga till skugga nästan helt osynlig för dina fiender. Dina krafter är så baserade på mörker att enkla saker så som att klättra över något eller att gå igenom en dörr är omöjligt. Istället är det att hoppa via dina skuggkrafter som gäller. Hur mycket energi du har är läckert framställt på din mantel. Den är svar med vita tecken men allteftersom krafterna används försvinner tecknen och har du slut blir de röda. Då är det tillbaka till skuggorna som gäller.

Även ljus i form av lampor eller eld dränerar dina krafter så du skall inte vara för länge ute i ljuset. Så spelet forcerar dig hela tiden tillbaka i mörkret. Kanske här jag har mina stora problem med Aragami. Det känns aldrig som jag har så mycket val. Spelet ger mig mina krafter och sedan är det med dem jag tar mig vidare. Får jag en ny förmåga vet jag att den kommer att nyttjas på något sätt på den banan jag är på. Det gör att Aragami är roligt korta stunder men inget spel jag återvänder till för att försöka finputsa mina poäng på de olika banorna.

Synd för detta är ett riktigt snyggt spel som har en mycket charm och ser väldigt välgjort och polerat ut. Men förutom detta innehåller spelet inte så mycket mer. För de två hundra kronor som spelet kostar får du inte särskilt mycket för pengarna. Du får fem timmar spelande.

Nightfall är som sagt var den nya expansionen som utspelar sig innan spelet och lägger till fyra nya kapitel som du kan spela tillsammans med en vän. Banorna är definitivt annorlunda då det utspelar sig i ett snölandskap och att kunna spela två samtidigt medför en hel del intressanta situationer. Men AI:n är inte tillräckligt bra för att det skall kännas som en utmaning och jag kan inte se att detta är något som de flesta spelare skulle få ut så mycket utav.

Aragami är ett coolt koncept och en intressant idé men inte så mycket mer än så.

För två år sedan kom ett litet spel vid namn Aragami ut. Den där typen av indiespel som man inte hör så mycket om men med tiden har fått en trogen skara fans och bra betyg på Steam. Nu är det dags för en expansion vid namn Nightfall där man kan spela spelet med två spelare. Jag satte mig ner för att testa Aragami och se vad det hade att erbjuda. Aragami är ett smyg-spel i forntida Japan eller liknade plats. Du är en odöd ninja som har återuppväckts av en ung kvinna för att ta hämnd på ljusklanen som…

Review Overview

Betyg

50

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.