Apple TV som mediaspelare

Håller TV-världen på att förändras? Svaret på den frågan är givetvis ”Ja”. TV-världen har förändrats kontinuerligt från starten. Och den förändras nu. Och bäva månde de stora kabel och satellitbolagen.

I samband med att Netflix introducerades i Sverige skrev Pär Wirdfors en artikel om det (Netflix – framtiden är här?). Denna artikel får på ett sätt sin fortsättning här, även om den egentligen rör något helt annat. Den rör en liten svart låda med ett äpple på som säljs under namnet Apple TV och är Apples egen variant av SmartTV. Vad har detta med Netflix att göra frågar kanske sig den uppmärksamme läsaren? För den som inte vill eller kan se Netflix på plattan, telefonen eller datorn utan vill använda sin stora platt-teve kan just Apple TV vara en lösning.

Apple TV kommer i en liten kartong och själva apparaten är mycket nätt med en diskret diod på framsidan som antyder att den är påslagen eller interagerar med fjärrkontrollen. Man kan precis som med T-forden få sin Apple TV i vilken färg man vill så länge man vill ha den svart. Förutom den lilla dioden på framsidan finns på apparatlådans baksida fem kontakter. En HDMI för bild och ljud, en TOSLINK (för ljud), en nätverkskontakt (ethernet), en Mikro-USB-port (för service och felsökning) och nätsladdskontakten för strömförsörjningen. Det är allt förutom Äppel-logotypen kryddad med ”tv” på ovansidan. Interaktionen med själva Apple TVn sker med hjälp av den medföljande fjärrkontrollen. Den är inte svart utan silverfärgad med 4 knappar (3 vanliga knappar och en fyrställig multiknapp för navigering). Apple TV är försedd med Wifi.

Som vanligt med Apples prylar är den relativt enkel att konfigurera. Det är bara att plugga in och följa instruktionerna på skärmen. Vissa steg får jag dock göra om efter klantiga tryckningar på fjärren. Det är också tämligen bökigt att skriva in text med hjälp av riktningspilarna på multiknappen, men förhoppningsvis behöver man inte göra detta särskilt ofta. Apple TV är en relativt billig manick. Den kan köpas över disk även utanför storstäderna för strax under 900 kronor. Givetvis finns det begränsningar. En uppenbar sådan är fjärrkontrollen. I sann Appleanda är den givetvis designad. Designen i sig är inte problemet. Tvärtemot ligger den skönt i handen och känns trots de nätta måtten stabil och gedigen och givetvis är den snygg att titta på. Problemet är att den är IR baserad och därmed riktningskänslig. Jag har vant mig vid bluetooth och att kunna rikta fjärren lite hur som helst. Nu gäller det att sikta på den minimala lådan för att vara på säkra sidan. Detta är givetvis inget stort problem, men lite irriterande är det. Fjärren kan däremot parkopplas med en specifik Apple TV vilket gör att enbart den kontrollen kan kontrollera just den enheten. Något som är praktiskt om man har flera enheter i samma rum eller om man har enheten på någon offentlig plats. Tycker man att fjärrkontrollen är begränsad kan man ladda hem en app som heter ”Remote” till sin iPad eller iPhone. Appen är ganska basal och man styr med sveprörelser. Det går relativt smidigt, men den stora fördelen med appen är nog ändå möjligheten att få ett ”riktigt” tangentbord.

Jag köpte primärt Apple TVn för att kunna använda Netflix. Givetvis finns det andra tjänster med. Dels Apples egna saker, men även möjligheten att höra podcasts, lyssna på radio, se Youtube, se foton, koppla upp sig mot Flickr, Vimeo, MLB.TV och förmodligen annat vad det lider också. Givetvis går det att koppla upp sig mot datorer och andra Appleenheter som till exempel iPhone eller iPad. Apple har också lagt till så att man kan se alla deras events när de på sektlikt hallelulejah-vis iförda polotröjor visar upp sina nya saker. Just nu kan man dessutom följa det amerikanska presidentvalet.

Jag har testat flera av sakerna. Uppkoppling av iPad3 mot Apple TVn fungerar utmärkt och kan vara ett sätt att visa saker på storbild, radiokanalerna är många och inkluderar de flesta genrer man kan tänka sig. Kort och gott en internetradio. Ett minus är att det saknas vettig möjlighet att söka bland radiokanalerna på annat än genre. Vissa av kanalerna som finns är dock enkom tillgängliga i USA vilket en röst meddelar. Antingen får du låta bli att lyssna på kanalen eller flytta till USA. Det verkar dock gå att lösa om man pillrar lite med inställningarna enligt google. Detta har jag inte testat och kommer inte heller att testa eftersom jag vill hålla mig enkom till det som är legalt och avsett för den svenska marknaden.

Netflix fungerar lika smidigt som på exempelvis PlayStation 3 eller iPad3 vilket gör Apple TV till ett alternativ för den som vill använda Netflix, men saknar SmartTV, PlayStation 3 eller Xbox 360. Den ringa storleken och det faktum att den till skillnad från spelmaskinerna är fläktlös gör den enkel att placera utan att den stör varken visuellt eller genom störande fläktljud. På grund av fjärrkontrollen måste Apple TV-lådan dock stå synligt eller åtminstone på ett ställe där fjärren kommer åt. Visserligen kan man styra via Remote-appen, men det kan vara värt att tänka på.

Prestandamässigt har jag testat på en ADSL-lina med ca 12 Mbit/s uppmätt hastighet (24 Mbit/s enligt specen, men det är ändå vad som kommer ut genom modemet som är det viktiga). Filmerna och annat material har strömmats via en billig trådlös router av standardmodell (Netgear). Bilden har visats på en full HD 60-tums plasma-tv och ljudet har avlyssnats på ett 7.1 system med HD-kapacitet.

Den lilla Apple TVn är en trevlig bekantskap, som jag tycker är värd de pengar den kostar. Egentligen tillför den för mig inte så mycket eftersom jag redan hade tillgång till flera av finesserna som den innehåller, men å andra sidan är den liten och smidig. Och dessutom ganska billig.

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

4 comments

  1. Jag vill tillägga att Netflix-interfacet i Apple TV är lätt navigerat och enkelt att använda med fjärren. Det går smidigt att söka eller ändra språk…

  2. Efter att ha testat SmartTV från både Samsung (BDES6000E) och LG Smart Mediaspelare SP820N köpte jag ytterligare en Apple TV 3…

  3. Joakim Helmbrant

    AppleTV är nu (sedan några månader) uppdaterad så att man kan koppla bluetooth-enheter till den. Exvis ett tangentbord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.