Another Earth

Två människors liv förändras radikalt av en tragisk olycka samtidigt som en annan jord uppenbarar sig och världen förundras. Skall man ta kontakt?

Rhoda (Brit Marling) är en ung kvinna, som sedan barndomen varit helt fascinerad av rymden. När hon får intagningsbeskedet från MIT firar hon med sina vänner och på vägen hem får hon via radion veta att man har upptäckt en annan jord, som man helt enkelt kallar Earth 2. Distraherad av detta blir hon orsaken till en olycka där nästan en hel familj utplånas, bara fadern John (William Mapother) överlever. Rhoda döms till fyra års fängelse och när de åren är över tar hon jobb som städare, samtidigt som hon inte kan låta bli att ta kontakt med den överlevande fadern. I resten av världen är man fullständigt besatt av att ta kontakt med Earth 2 och i förlängningen, att åka dit.

När man beskriver handlingen i den här filmen kan jag förstå om det är lätt att tro att det handlar om science fiction, men det tveksamt om det verkligen är en korrekt definition. På ytan skulle det kunna handla om parallella världar men om man ser den här filmen ända till slutet så har den en betydligt mer existentiell ton. Som jag ser det så handlar det om slumpmässiga vägskäl i livet och vilken människa man utvecklas till utifrån dessa och den mystiska planeten används som ett redskap i berättelsen, ett stämjärn med vilket skulpturen formas, så att säga. Men det görs utan att skriva åskådaren på näsan så man får tänka till lite. Och det är kanske inte alltid så populärt.

Another Earth är en riktig lågbudgetproduktion, skapad av några kompisar från universitetet. Brit Marling spelar huvudrollen och har skrivit manus tillsammans med regissören Mike Cahill och det är ett samarbetskoncept som hon även har genomfört tillsammans med Zal Batmanglij i Sound of My Voice och The East, en film som nyligen spelats in för något mer pengar med bland andra Alexander Skarsgård, Julia Ormond och Ellen Page i övriga roller. Marling är alltså en riktig indieprinsessa och hon har en ganska typisk stil för den här sortens filmer. Realistiskt, underspelad och fårordig vandrar Rhoda omkring i sin ensamma värld och det åligger åskådaren att förstå vad hon egentligen upplever, för hon tänker inte tala om det. Det här handlaget kan bli lite tråkigt men det fungerar därför att filmen är nyanserad och dessutom konfronteras den här tomheten hon lever i av William Mapothers karaktär som står med en helt annan slags tyngd på jorden, trots sin sorg och olycka. Det är ett omaka par och det är inte kemi man fascineras av mellan dessa två utan snarare ett slags gnisslande försök att ta sig ur sina respektive ensamheter genom ett möte. Jag kunde inte låta bli att fängslas av dem.

Lågbudget som sagt, och tydligen spelade man initialt in i Cahill’s mammas hus och i övrigt rörde man sig på gatorna runt om, i princip utan statister och med väldigt få övriga skådespelare. Sedan tillkom det lite pengar vilket var tillräckligt för att filmen ändå ska ge ett habilt intryck, tekniskt sett. Man har fortfarande ändå fortfarande små medel och berättelsen lever på klippningen samt Britt Marling och William Mapother som utgör de två polerna i berättelsen som håller spänningen uppe. Men det är inte fråga om spänning i form av gröna gubbar som jagar folk med laserpistoler, utan här handlar det om mötet mellan två temperament vars speciella historier ofrivilligt har bundits samman i skuggan av en planet som representerar alla andra möjliga historier.

Another Earth är lite orutinerad, lite svajig och den är gjord i liten skala, men här finns något som griper tag. Ett intressant manus och två karaktärer vars möte på något sätt fascinerar trots att de är omaka och egentligen inte har så mycket att säga varandra. Dessutom är det här en film som inte låter lösningen vara alltför uppenbar och det uppskattar jag. Marling och Mapother är bra i huvudrollerna och Brit Marling med sitt manusskrivande (och fotomodellsutseende) är definitivt på uppgång. Av vad jag ser här så är det inte oförtjänt.

 

About Maria Nystrom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.