An Officer and a Gentleman

”Love lift us up where we belong
Where the eagles cry, on a mountain high
Love lift us up where we belong
Far from the world we know, up where the clear winds blow”

An Officer and a Gentleman 01

Att börja en recension med att citera refrängen i en av filmhistoriens mest kända låtar är kanske inte så creddigt och förmodligen även väldigt uppenbart, men jag kunde inte låta bli. När filmen är slut efter den fina slutscenen och eftertexterna börja rulla över Joe Cockers duett tillsammans med Jennifer Warnes blir det lite filmmagi, hur sötsliskigt det än må vara. Det är ganska skönt att ibland se sådana helt opretentiösa och publikfriande scener som enbart spelar på varma känslor som dessutom lyckas fånga en. Tydligen var det en chansning från regissören Taylor Hackford, men den går verkligen hem. Filmen som presenterats innan detta legendariska ögonblick är heller inte så tokig.

Zack är en självcentrerad strulpelle med ett komplicerat förhållande till sin alkoholiserade pappa. Han söker in till en officersutbildning och blir accepterad till det tretton veckor långa programmet bestående av stenhård träning. Han hittar nya vänner och träffar även Paula som han inleder en passionerad relation med, trots att de båda egentligen vet att det omöjligt kommer kunna vara längre än utbildningen.

Officer-and-Genteman-Winger2Det är befriande med ett romantiskt drama som tar minst lika mycket fasta på huvudkaraktärens andra bryderier och sidokaraktärernas öden, som på kärlekshistorien. An Officer and a Gentleman handlar lika mycket om Zacks mognad som person, att lära sig kunna se till någon annan än sig själv och sina egna behov, som att han i slutet ska få kvinnan. Paula blir heller inte bara passiv, något för honom att erövra, utan hon är kanske egentligen filmens verkliga hjälte som är den som bidrar till att rädda en man från sig själv? Förutom slutet blir det inte tillrättalagt, förutsägbart eller allt för välpolerat. Här finns det gott om smuts, verkliga människor och trovärdiga levnadsöden. Att man sitter och känner att detta är något som numera känns som något nästan exotiskt bland bioutbudet säger nog en hel del om hur illa ställt vi har det 2013.

9010032d5ffe3a6a3a81679fc1aAlla de viktiga skådespelarna levererar dessutom riktigt bra prestationer. Richard Gere var en gång i tiden riktigt bra, Debra Winger lyckas få Paula att kännas som en riktig människa, trots att hon inte får speciellt mycket utrymme. Louis Gossett Jr. belönades dessutom med en Oscar för sin roll som gapig instruktör på officersutbildningen. Det är omöjligt att inte tänka på R. Lee Ermeys karaktär från Full Metal Jacket och mycket riktigt var denne rådgivare och någon form av personlig coach för Gossett på denna.

An Officer and a Gentleman movie image David Keith and Lisa Blount

Sedan är allting givetvis inte perfekt. Även om enkelheten i filmen är ganska sympatisk, blir det även lite enahanda. Vissa konflikter eller problem presenteras för att sedan lösas i nästkommande scen och psykologin går väl aldrig så djupt som den hade kunnat få göra. Man lägger dessutom väldigt mycket tid på att visa upp en massa olika övningar i utbildningen, och även om det bidrar till filmens realistiska stillsamhet vet jag inte hur spännande det är att titta på alltid. Jag hade hellre sett att fler karaktärer fått utvecklats utifrån andra grunder än vad de presterar på hinderbanan. Att man dessutom presenterar den strikt hierarkiska disciplinen inom det militära som den enda vettiga utvägen för någon som kan vara på väg att hamna på glid, känns lite sådär. Samtidigt kräver väl kanske den här typen av film att man förenklar lite och ibland är det precis vad man behöver. Om jag fick bestämma så skulle det gå upp något som liknade An Officer and a Gentleman på bio varje vecka som den där filmen man kanske inte väljer i första hand, men som ändå levererar.

 

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.