The Americans Säsong 1

americans1Två sovjetiska spioner i ett arrangerat äktenskap i USA under det kalla kriget. KGB-agenterna Phillip och Elizabeth Jennings utger sig för att vara amerikaner i en förort till Washington. På dagtid driver de en resebyrå och på nätterna utför de uppdrag för moder Ryssland. Ronald Reagan har nyligen valts till president och det kalla kriget är på väg att trappas upp vilket medför att de får än mer att göra.

Keri Russel (Felicity) och Matthew Rhys (Brothers & Sisters) gestaltar agenterna som på ytan lever ett helt normalt förortsliv. De har två barn som är uppväxta helt i USA och har ingen som helst aning om vad föräldrarna har för sig nattetid. Elizabeth och Phil parades ihop i tjugoårsåldern i Sovjet. De förbjöds prata något annat än engelska med varandra och att aldrig avslöja sina verkliga identiteter. Tillsammans placerades de i USA som ungt gift par och de beordrades att skaffa barn för att göra sina identiteter mer trovärdiga. Nu 10-15 år senare lever de fortfarande i sitt låtsasäktenskap. Fullt med förakt, passon, oenighet och helt beroende av varandra och uppdraget, inte helt olikt ett vanligt äktenskap.

Åren i USA har dock påverkat dem. Speciellt Phil funderar över om det de gör verkligen är rätt? Tänk om USA har rätt och moder Ryssland fel? Vad är sant och falskt och vem går egentligen att lita på? När den nya grannen tvärs över gatan flyttar in, presenterar sig och berättar att han arbetar på FBI börjar ytterligare en katt och råtta lek. Vet FBI något om deras identitet? Kan grannen användas och vändas till en tillgång? Ska de bara fortsätta att agera normalt och vad är egentligen normalt?americans2

The Americans är en riktigt spännande TV-serie där trohet mot människor, länder och sanningar ställs på sin spets. För i vissa avseende är Jennings minst lika mycket Amerkaner som grannen bredvid om inte mer i vissa avseenden. The Americans är en slugt berättad spionhistoria med hög kvalitet och känsla. Den är härligt retro och vi som upplevt 80-talet kommer känna igen rekvisita och dekor. Det råder ingen tvekan om att vi är på 80-talet vilket medför att det inte är lika lätt att avlyssna eller spionera som idag.

Keri Russel är perfekt som den hårdkokta och lojala Elizabeth och hon är inte för en sekund ”Felicity”. Hon är en brutal agent som mördar, knullar och misshandlar för sitt hemland. Hon verkligen älskar Sovjet lika mycket som hon hatar USA. Hon gillar inte alls tanken att barnen växer upp och blir Amerikaner. Phil är något mjukare i sin dom av Amerikaner och USA. Han gillar att elektriciteten fungerar hela tiden och att maten faktiskt är riktigt bra. Dynamiken mellan de två är det som driver serien framåt och utan Russels och Rhys personkemi och avvägda skådespel hade serien fallit platt.americans3

En annan sak som också är bra med The Americans är att den vänder upp och ner på lojaliteterna som vi matades med förr från Hollywood. Två KGB-agenter som mördar till höger och vänster och vi håller helt på dem när de jagas av FBI. Visst är den något anti-amerikansk men inte så mycket att de på andra sidan Atlanten skulle sätta morgonkaffet i vrångstrupen. En något mer nyanserad bild av kalla kriget målas upp. Tanken med The Americans är givetvis underhållning med spiontema och det lyckas de förbannat bra med. Många kommer tänka på Homeland eller Alias när de ser serien, men jag påminns mer om de klassiska spionfilmerna från 70-80-talet och det är ett riktigt bra betyg. Säsong 2 har precis börjat sändas i USA och jag väntar med spänning att få se fortsättningen.

 

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

4 comments

  1. En väldigt bra TV-serie och en väldigt bra recension. Tack, Mats.

  2. Har precis plöjt hela säsongen på BD. Det gick på en helg. Löjligt beroendeframkallande, spännande, snyggt, med bitvis GRYM musik och över det hela ligger klassisk Kalla Kriget-paraonia som en filt över såväl familje- som spiondrama. Förra årets bästa nya serie, tillsammans med Hannibal (som jag förresten också just plöjde på Blu-ray, och det var kanske en serie som tjänade mer på formatet. Bild och ljuddesign är centrala komponenter i den serien).

    Men Americans är coolare.
    Alla borde se den. För de som växt upp på 70- och 80-talen är det lag.
    /AKz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.