American Horror Story: Coven

American Horror Story: Coven är den tredje, fristående säsongen av American Horror Story. Denna säsong handlar om häxor i New Orleans och levererar både drama, komedi och skräck.

 

Foto: Fox

Efter att av misstag dödat sin pojkvän får Zoe veta att hon är häxa och skickas till en speciell akademi i New Orleans för att lära sig hantera sina krafter. Skolan leds av den milda Cordelia vars mamma Fiona är den nuvarande Överhäxan, alltså den häxan med mest krafter och som har den ledande positionen. Fiona är sin omtänksamma dotters motsats: hon lever för sig själv och bara sig själv. I flera år har hon hållit sig borta från häxornas församling men när hennes krafter börjar sina inser hon att ny Överhäxa är påväg att utvecklas på skolan och beger sig hem för att förhindra det. Det är dock inte bara Zoe som är ett hot mot Fiona; på skolan finns även den bitchiga kändisen Madison, Nan som kan höra andras tankar och Queenie som är en mänsklig voodoo-docka. Dessutom lurar andra krafter i New Orleans – eller vad sägs om en levande döda, en rasistisk massmördare, häxjägare, demoner och onda voodoo-häxor… Att överleva som häxa är minst sagt ett heltidsjobb!

Foto: Fox

I denna säsong står en sak klart och tydligt: det är kvinnorna som bestämmer. Alla huvudroller innehavs av kvinnor och vi möter endast män som betjänter, kärleksintressen eller demoner (varav de sista två typerna inte alltid kan skiljas åt). Det är smarta dialoger, ofta kryddade med humor, och allas inre diva får leva ut vid ett flertal tillfällen – ofta till tonerna av Stevie Nicks, som gästar som sig själv i sista avsnittet.

Men – tro inte att tredje säsongen av American Horror Story är mindre brutal för att ämnet är häxor; nej, här förekommer makabra mord och psykopatiskt våld precis som i tidigare säsonger. Det bottnar sig också här, precis som i tidigare säsonger, i vissa fall i diskriminering snarare än det övernaturliga, även om det senare är ett genomgående tema. Det är en serie som väver in flera komplexa ämnen i varandra och flera lärdomar finns att hämta, trots att det kanske inte verkar så vid första anblick.

Foto: Fox

För tittaren som sett tidigare säsonger blir det ett kärt återseende: ett flertal skådespelare återvänder nämligen i nya roller i den tredje säsongen. Vi återser Jessica Lange och Sarah Paulson såväl som Taissa Farmiga, Evan Peters och Lily Rabe medan nytillskott är Angela Bassett, Emma Roberts och Kathy Bates.

Alla skådespelerskor gör ett starkt jobb med att förverkliga sina karaktärer, men det finns de som sticker ut extra: Jessica Lange och Emma Roberts. Lange är dynamisk, karismatisk och eldig i rollen som överhäxan Fiona och Roberts förkroppsligar rollen som kaxiga Madison med samma intensiva energi. Även Kathy Bates och Angela Bassett glänser i respektive roller och tillsammans är dessa fyra kvinnor kärnan av American Horror Story: Coven; Fiona och Madison är de klassiska antihjältarna vi älskar att hata, Bassett är perfekt som Fiona’s nemesis, den starka voodoo-häxan Marie Laveau, och Bates gör sin obehagligaste roll sedan Lida som den rasistiska mördaren Madame Marie  LaLaurie.

Foto: Fox

American Horror Story: Coven leker med verkliga historiska händelser vid flertalet tillfällen: både yxmannen och Marie LaLaurie levde i New Orleans och utförde brutala massmord. Att göra dem verkliga, än en gång, i serien är både intressant och bildande. Det ger serien ett verkligare obehag och historien om Marie LaLaurie är ett perfekt sätt att lyfta den extrema rasism och tortyr mot slavar som pågick under många år.

American Horror Story: Coven lyckas med något som är få serier förunnat: hålla en serie intressant säsongen ut. Oftast blir det några avsnitt i mitten av säsongen som saknar glans och större meningen men American Horror Story: Coven har så många röda trådar att knyta ihop att det ständigt finns en ny linje att följa när den förra blir långrandig. Serien är exceptionellt bra klippt vilket självklart gör sitt. Överlag håller allt i tredje säsongen, precis som föregående två säsonger, högsta kvalitét. 

Foto: Fox

Coven är absolut en säsong som är värd att se och bjuder på ett smörgåsbord av skräck, starka kvinnor och samhällskopplingar.

Innehållsvarning: American Horror Story: Coven innehåller scener med sexuellt våld, grov rasism och incest. 

American Horror Story: Coven är den tredje, fristående säsongen av American Horror Story. Denna säsong handlar om häxor i New Orleans och levererar både drama, komedi och skräck.   Efter att av misstag dödat sin pojkvän får Zoe veta att hon är häxa och skickas till en speciell akademi i New Orleans för att lära sig hantera sina krafter. Skolan leds av den milda Cordelia vars mamma Fiona är den nuvarande Överhäxan, alltså den häxan med mest krafter och som har den ledande positionen. Fiona är sin omtänksamma dotters motsats: hon lever för sig…

Review Overview

Betyg:

90

About Melody Nikki

En 20-nånting kalmarit som spenderar alldeles för mycket tid framför tv-serier och skräckfilmer. Ju konstigare och mer brutalt, desto mer faller det mig i smaken. Skriver mest hela tiden, drömmer om ett framtida arbete som kultur-och nöjesjournalist, och brinner, förutom för medieämnen, för feminism, anti-rasism, hip hop, hudvård, memes, filosofi och teknik. Samt dokusåpor, men det är inget jag erkänner i första hand... Kontakt: nikki@filmfenix.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.