Alpha

Alpha utspelar sig under den senaste istiden för runt 20 000 år sedan där vi får följa den unga Keda (Kodi Smit-McPhee) och hans resa för att ta sig tillbaka till sin familj innan vintern anländer. Samtidigt är det en historia om hur hunden blev människans bästa vän.

Titeln Alpha anspelar på namnet Keda ger vargen som han under sin färd blir kompis med. Keda skadas under sin första jakt och lämnas i tron om att han är död. I samma veva stöter han på Alpha som skadas, av Keda, och därför lämnas för att dö av sin flock. Detta omaka par hjälper varandra i Kedas vandring för att ta sig hem till sin familj.

Polarna Alpha och Keda.

I regissörsstolen sitter Albert Hughes (From Hell, The Book of Eli) och bjuder oss på en historieresa 20 000 år tillbaka i tiden, och jag är väl förmodligen inte ensam om att känna att istiden har man dålig koll på. Både ur historiskt och filmiskt perspektiv. Hughes tar oss med genom ett otroligt vackert landskap med ett riktigt läckert foto, och det är väl egentligen här filmens behållning ligger. Det är både vackert och kul att få besöka Europa för 20 000 år sedan (filmen är dock inspelad i Kanada) och få en inblick hur vardagen kan ha varit. Språket de talar genom filmen är påhittat, men samtidigt löst baserat på ett språk inom den Dene-kaukasiska språkfamiljen, som även det möjligtvis är ett riktigt språk, utan bara ett språk som föreslagits av vissa språkforskare ha existerat.

Om vi går vidare från de sköna naturbilderna till själva storyn så är det en ganska intetsägande historia vi bjuds på. Keda och Alpha är båda två skadade och ska tillsammans överleva i vildmarken. Tankarna förs osökt mot en mix mellan Den gode dinosaurien (2015) The Revenant (2015) och Den otroliga vandringen (1993). Visst glimtar det till med spänning vid ett par tillfällen, men annars är den ganska slätstruken. Det är svårt att få till en spännande film där det förutom huvudkaraktären(a) inte medverkar några andra (mänskliga) karaktärer under större delen av filmen. The Moon (2009) är ett konkret exempel på en film som lyckas med det. Annars sitter man mest och är livrädd för att Alpha ska stryka med, för jag är nog inte ensam om att i filmer som denna när ett djur har ena huvudrollen att man är mer rädd för att det ska hända djuret någonting än den mänskliga karaktären.

Sammantaget är Alpha en helt okej film, fast jag kommer nog aldrig vilja se om den. Naturskönt foto i all sin ära, men berättelsen är inte någonting jag vill uppleva igen. Så är känslan i skrivande stund i varje fall.

Alpha utspelar sig under den senaste istiden för runt 20 000 år sedan där vi får följa den unga Keda (Kodi Smit-McPhee) och hans resa för att ta sig tillbaka till sin familj innan vintern anländer. Samtidigt är det en historia om hur hunden blev människans bästa vän. Titeln Alpha anspelar på namnet Keda ger vargen som han under sin färd blir kompis med. Keda skadas under sin första jakt och lämnas i tron om att han är död. I samma veva stöter han på Alpha som skadas, av Keda, och därför lämnas för att dö av sin flock. Detta…

Review Overview

Betyg

60

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.