All the Right Moves

1983 var genombrottsåret för Tom Cruise. Först var han med i ensemblefilmen The Outsiders av Francis Ford Coppola sedan spelade han även huvudrollen i Risky Business och All the Right Moves.

All the Right Moves eller Ta risken! som den hette när den kom på bio i Sverige handlar om Stefen ”Stef” Djordjevic en ung lovande amerikansk fotbollspelare som bor med sin bror och far i Ampipe, Pennsylvania. Stadens största arbetsgivare är stålverket där både pappan och brodern jobbar. Men Stef drömmer om något annat, han vill bli ingenjör. Problemet är att han betyg inte räcker till så han måste förlita sig på fotbollen för att få ett stipendium. Hans tränare Nickerson drömmer också om att komma bort ifrån staden och träna fotboll på en högre nivå. Men när deras ambitioner krockar leder det till händelser som kan krossa båda deras drömmar.

All the right moves är en dramafilm från tidigt 80-tal med allt vad det innebär. USA:s ekonomi hade inte kommit igång ännu och städer runt om i stålbältet i Pennsylvania hade drabbats hårt av nedläggningar och arbetslöshet. Kampen mellan Stefen och Nickerson handlar i mångt och mycket om att ingen av dem vill bli kvar i en stad som inte har någon framtid. De vill komma vidare med sitt liv och inte tycka att supa sig full på fredagskvällen hör till veckans höjdpunkt.

Som film fungerar dock All the right moves okej. Den lyckas fånga desperationen hos både Stefen och Nickerson på ett bra sätt och den lyckas även att göra huvudpersonerna till människor med mål och motiv. Tyvärr blir det också väldigt klichéartat över filmen, All the right moves har inget som tar den bortom den klassiska amerikanska underdog-historien och att lyckats mot alla odds. Den är snarare djupt förankrad i denna tradition. Bästa kompisens flickvän blir gravid? Check. Han bestämmer sig för att inte lämna staden utan börja arbeta? Check. Småstrulige killen som misslyckas i det avgörande ögonblicket och bryter ihop? Check. Och så vidare och så vidare. Slutet är det mest oväntade och orealistiska slutet jag har sett i en film på bra länge. Tyvärr vågar inte All the right moves berätta en verklig historia om hur det faktiskt är att växa upp i en stad präglad av en stor industri utan måste göra det hela till en må bra-historia.

Regissör är Michael Chapman som debuterade här efter att tidigare ha varit filmfotograf på bland annat Taxi Driver och Raging Bull. Det är framförallt kameraarbete som kom att utmärka honom genom sin karriär och även om han regisserade några filmer till så är det som filmfotograf vi kommer att komma ihåg honom. Intressant att notera är att det är Jan de Bont som är filmfotograf för denna film. Tom Cruise hade samma år som denna film fått sitt genombrott med Risky Business och hans motspelerska Lea Thompson hade också sin första större roll här. Thompson kom att göra Red Dawn året efter och ha sitt stora genombrott med Tillbaka till framtiden 1985. I mindre roller syns även Chris Penn och Terry O’Quinn.

Vad det gäller kvalitén på skivan är detta tyvärr ingen fullträff. Bilden är väldigt nedtonad och passar filmen bra. Förvänta er inte någon sprakande sprudlande bild, färgerna går i jordtoner och allt känns som väldigt naturtroget. Det mesta av kornen är intakta och både skärpan och detaljerna finns där även om det inte kan mäta sig med de bästa överförningarna. Samma sak med ljudet, ett monospår har blivit DTS-HD MA 5.1 och även om man gjort ett bra jobb går det inte att jämföra med dagens moderna filmer. Musiken är så där dålig som bara 80-talet kunde vara. Enda extramaterialet är en trailer.

 

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.