Aliens: Colonial Marines

Spelet som alla älskar att hata. Är det verkligen så illa eller är det bara överdrifter från en samlad kritikerkår?

Aliens: Colonial Marines utger sig för att vara en regelrätt uppföljare till James Camerons magnifika actionrulle från 1986. Som en officiell del i Alien-sagan, använder sig spelet av bakgrundsinformation från filmserien som grund, för att sedan bygga vidare med nya karaktärer och händelseförlopp. Dessvärre så haltar logiken betänkligt och berättelsen som presenteras är en ointressant och ofokuserad soppa som endast drar Alien-sagan i smutsen. När spelet är slut vet jag knappt hur jag hade kommit dit eller vad som hänt under färden, och i ärlighetens namn hade jag nog inte kunnat bry mig mindre.

Det värsta exemplet på hur misslyckat Aliens: Colonial Marines är hittas emellertid i behandlingen av källmaterialet. Utvecklarna verkar onekligen ha missuppfattat Aliens totalt och fått för sig att Camerons film bara handlar om hårdkokta marinsoldater som skjuter aliens och slänger ur sig tuffa one-liners. Aliens erbjuder dock så mycket mer än testosteron och eldstrider, men det är något som verkar ligga utanför spelskaparnas uppfattningsförmåga. Borta är den tryckande stämning och krypande skräck som utgör filmens stora styrka och känslan av utsatthet är som bortblåst när spelets xenomorpher har förvandlats från listiga dödsmaskiner till korkad kanonmat. Karaktärsgalleriet består i stort sett av en samling ointressanta stridspittar som gärna basunerar ut hur “badass” de är, samt ständigt måste påminna mig om att de aldrig lämnar sina kamrater i sticket, och varför tyckte man att det var en bra idé att slänga in mänskliga antagonister? Här har vi ett spel med ett av de mest ikoniska och skräckinjagande monster som någonsin skapats, och så tvingas jag skjuta ned anonyma hejdukar som hyrts in av ett elakt storföretag. Ännu ett obegripligt inslag som inte tillför något till spelupplevelsen.

Låt dig inte heller luras av bilderna här i recensionen. Aliens: Colonial Marines är inte på långa vägar så snyggt som pressbilderna vill ge sken av, oavsett om du spelar det på konsol eller sitter med en fullpumpad spelrigg. Grafiken är ålderstigen med usla ljuseffekter, plågsamt lågupplösta texturer och slapphänt modeleringsarbete. AI:n är dessutom ytterst bristfällig och de stela karaktärsanimationerna lämnar en hel del övrigt att önska. Som komplement till kampanjen finns det även en multiplayer-komponent som ger människor och aliens möjlighet att drabba samman över nätet, men jag misstänker att andelen aktiva spelare kommer att sjunka snabbt när nyhetens behag väl har lagt sig.

Sammantaget är Aliens: Colonial Marines en enda stor besvikelse. Istället för att utnyttja den potential som finns i Alien-licensen får vi nöja oss med generisk och oinspirerad actiontitel som är sämre än det mesta som dykt upp i genren de senaste fem åren. Det finns några få ljusglimtar i mörkret, men de väger inte på långa vägar upp det faktum att Aliens: Colonial Marines är en undermålig och slarvigt sammansatt produkt som aldrig borde ha släppts på marknaden.

About Alexander Bing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.