Alien RPG Starter Set & Destroyer of Worlds

Alien som filmserie är nu uppe i 6 filmer och fler lär komma. Det är något visst med rymd och skräck som får oss lockas till biografen. Om du vill uppleva samma stämning hemma vid köksbordet i form av rollspel har valen inte varit lika enkla. Det finns Aliens Adventure Game från 1991 men sedan är det stopp. Tills fria ligan fiskade upp licensen och släppte Alien the Roleplaying Game.

Spelet finns i två versioner, Alien The Roleplaying Game Starter Set och Alien RPG Core Book. Den första är som namnet antyder en box för den som kanske är lite ny till rollspel men ändå vill testa. Det är också den som jag kommer att recensera här. Men jag vill redan nu säga till er som är mer erfarna spelare att Alien kan spelas i två varianter. Cinematic och campaign. Cinematic är ett engångstillfälle som påminner mer om en film. Du spelar ett speciellt scenario med förutbestämda karaktärer. Det är gjort för att kunna spelas under en kväll och är betydligt mera fokuserat på action och höga odds. Sannolikt kommer inte alla karaktärer att överleva och de kanske till och med i vissa fall jobbar direkt mot varandra. Campaign är mer som vi är vana vid. Du skapar en egen karaktär och upplever saker genom ett antal äventyr där din karaktär utvecklas. Reglerna för detta finns inte med i Starter Set.

Du får visserligen reglerna men i något nerbantad form och med fokus på själva spelandet. Istället för att inkludera en massa sidor om hur du skapar en karaktär och sköter en kampanj då innehåller regelboken på sina hundra sidor istället regler för hur färdigheter fungerar, strid samt vilken utrustning som finns. Merparten av boken lägger fokus på någon form av konflikt. För i ett spel om läskiga rymdmonster kommer det att finnas konflikt. Och här skiljer sig spelet lite från andra spel av fria ligan. Mycket av fokus ligger på panik och stress. Du har oftast en chans att lyckas och gör du inte det skapar detta stress. För mycket stress och du måste slå ett panikslag och dessa är aldrig bra. För alla som har sett filmerna känns detta alltför väl igen. Det finns också ett annat fokus på att smyga och något som kallas stealth mode. Fungerar lite som en strid i ett rollspel men istället för att slåss så försöker man upptäcka fienden och undersöka platser. Det skapar en spänning för man vet inte om det finns några fiender eller om allting är lugnt. Helt klart ett bra grepp i ett skräckspel. Att gå till rundor fast du inte vet om det finns en fiende skapar helt klart stress i de flesta spelare.

Med i boxen finns även äventyrer Chariot of the Gods. Upplägget känns igen, spelarna befinner sig på ett rymdskepp som tvingas avvika sin kurs då de snappar upp en nödsignal från ett annat skepp. Mer än så tänker jag inte skriva men fans av filmerna kommer nog vara nöjda med hur scenariot utspelar sig. Som jag skrev ovan så är detta cinematic och fria ligan har verkligen försökt att skapa en sådan stämning. Alla karaktärer får i början av spelet dra ett kort som är deras personliga agenda. Om du spelar efter denna agenda kan spelledaren ge dig bonus som underlättar vid slag. Utan att avslöja för mycket är dessa agendor något som många kommer att känna igen och skapar en hel del underhållande stunder.

Om du är sugen på något som mer liknar den andra filmen och är längre är Destroyer of Worlds äventyret för dig. Ni är Colonial Marines på en bas samtidigt som ett uppror brutit ut. Samtidigt som ni försöker hitta klassificerat hemligstämplat material och lämna basen innan fienden hunnit dit. Men som alltid är det inte så lätt, det finns nämligen en objuden gäst på basen. Detta är verkligen Aliens the Roleplaying Game och har du en grupp med spelare som klarar av att följa sina roller kan du ha en riktigt bra stund framför dig med dina spelare. Denna kräver lite mer av dig som spelledare då det är många komponenter att hålla reda på det är inte alltid som spelare följer order. Men det är samtidigt ett roligt äventyr som skapar en väldigt speciell stämning. Denna ingår inte i grundboxen men går att köpa separat och du behöver starter set för att kunna spela den.

Så är Aliens The Roleplaying game värt att köpa? Både ja och nej. Som erfaren spelare var jag lite besviken att denna box bara inriktar sig på förbestämda karaktärer och enskilda äventyr. Om jag efter att ha köpt denna ville göra en kampanj så måste jag köpa Core Book också. Det känns snålt. Samtidigt. För de som vill bara kunna plocka upp och spela och framförallt med en grupp som kanske inte är så van finns det mycket här att hämta. Om du är med på vad du köper så kommer du inte bli besviken.

Alien som filmserie är nu uppe i 6 filmer och fler lär komma. Det är något visst med rymd och skräck som får oss lockas till biografen. Om du vill uppleva samma stämning hemma vid köksbordet i form av rollspel har valen inte varit lika enkla. Det finns Aliens Adventure Game från 1991 men sedan är det stopp. Tills fria ligan fiskade upp licensen och släppte Alien the Roleplaying Game. Spelet finns i två versioner, Alien The Roleplaying Game Starter Set och Alien RPG Core Book. Den första är som namnet antyder en box för den som kanske är lite…

Review Overview

Betyg

80

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.