Alena

Skräckserier på svenska är inte det vanligaste men Kim W. Andersson är namnet som de senaste åren blivit synonymt med skräck i seriesverige. 2012 kom Alena ut som omedelbart blev kritikerhyllad och 2015 kom en film ut baserad på boken. I samband med detta kom en ny lyxigare utgåva ut som vi tittar nämnare på här.

Alena är 16 år och går på en snobbig internatskola tack vare att hennes familj fått rabatt på skolavgiften. De andra eleverna ogillar henne och mobbar henne varje dag för att hon inte kommer från en rik familj. Den enda som förstår henne är hennes vän Josefin. Hon tänker inte låta någon ge Alena skit. Oavsett om det är rektorn, de andra elverna eller skolan bitch Filippa. Det finns bara ett problem, Josefin har varit död i ett år.

Alena är en roman om att inte passa in fast man vill. Om vardagsondskan som finns där. Om hur svårt det kan vara att vara tonåring. Alena är bisexuell och försöker lära sig hur livet som tonåring är. Men det underlättas inte av att Josefin, som hon var kär i när hon levde är en svartsjuk person som inte tål att Alena har känslor för någon annan. Samtidigt så har Filippa bestämt att Alena är person som tryckas ner till varje pris. När Filippa och Alenas liv krockar kan det inte bli annat än en rejäl konflikt.

Tonårskärlek är oftast svårt med starka känslor och smärta. Och ingen kan omsätta det till bilder som Kim W. Andersson. Varje ruta dryper av svärta och smärta. Det är vackert samtidigt som det är mörkt och det finns en ton genom hela serien att något dåligt kommer att hända. Och när det väl gör det så backar inte Andersson utan istället visar allting i sin fulhet. Jag gillar verkligen teckningarna i Alena. De passar verkligen stämningen som Andersson vill förmedla.

Alena är till en början en ganska irriterande person men allteftersom jag läser serien inser jag att hon snarare är som tonåringar är. Osäker inombords på vem de är samtidigt som de känner att det är hela världen mot dem. Alena förmedlar dessa känslor och sin osäkerhet på världen, gillar hon killar eller tjejer? Är alla emot henne? Kan hon lita på någon vuxen? Sedan är det en skräckserie så allting är uppskruvat några steg men det är både bra och underhållande.

Alena är en av de bättre skräckserierna som skrivits i Sverige och något som alla som är intresserade av svenska serier bör läsa.

Skräckserier på svenska är inte det vanligaste men Kim W. Andersson är namnet som de senaste åren blivit synonymt med skräck i seriesverige. 2012 kom Alena ut som omedelbart blev kritikerhyllad och 2015 kom en film ut baserad på boken. I samband med detta kom en ny lyxigare utgåva ut som vi tittar nämnare på här. Alena är 16 år och går på en snobbig internatskola tack vare att hennes familj fått rabatt på skolavgiften. De andra eleverna ogillar henne och mobbar henne varje dag för att hon inte kommer från en rik familj. Den enda som förstår henne är…

Review Overview

Betyg

80

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.