After Life

after life 01

Det finns ingen himmel. Det finns inget helvete. Däremot finns evigheten. After Life utspelar sig i väntrummet till evigheten.

Ungefär 20 personer i olika åldrar har dött. De tas emot i ett slitet hus där de anställda rådgivarna informerar dem att de kommer att stanna där en vecka innan de reser vidare. De avlidna ska under veckan välja ut ett minne som de vill behålla och återuppleva i evighet.

after life 04

Så här i början av mitt utforskande av Hirokazu Koreeda är jag imponerad över hur olika de tre filmerna jag sett är trots gemensamma nämnare. Både Barnen som inte fanns och Still Walking har varit vardagliga och genom Koreedas kameralins har vardagen blivit vacker och storslagen. Barnen som inte fanns var utåtriktad och hade patos och Still Walking var mer personlig. After Life (som hette Efter livet när den gick på bio i Sverige; i skrivande stund ej tillgänglig på DVD i Sverige) är den tidigaste av Koreedas filmer som jag fått tag på; den hade världspremiär redan 1998. Den påminner om hans senare filmer i att den hyllar de små stunderna i livet. Minnena som de döda i After Life vill ta med sig in i evigheten innehåller inga extravaganser. Intervjuerna med de avlidna är i vissa fall improviserade. Precis som i många dokumentärer görs inga försök att maskera att man kortat ner anekdoterna som berättas genom att korsklippa med den som lyssnar. Det tillför väldigt mycket när man ser de gamla människornas äkta känslor inför sina minnen.

after life 03

Det finns en mörkare sida i After Life också. En del av de tillfälliga besökarna vill inte minnas eller tycker inte att det finns någonting värt att minnas. För att glömma bort sitt liv väljer en man att bära med sig ett minne från när han var barn och låste in sig i ett kolsvart krypin. Den äldre Ichiro får titta igenom videoband som innehåller hela hans liv för att kunna hitta ett minne han vill bära med sig. En av rådgivarna, som aldrig själv kunnat välja minne och därför stannar kvar och hjälper andra att välja rätt, känner igen Ichiros fru från tiden då han själv var i livet. Ichiros berättelse är inte annorlunda från någon annans i början av filmen men får allt större betydelse efterhand som veckan utvecklar sig. Filmen går något vilse i den berättelsen och engagerar mig först i slutfasen. Det är roligare att följa filminspelningarna av de dödas minnen. Scenerna från inspelningarna är något av en hyllning till filmkonsten och för mina tankar till Michel Gondrys filmer The Science of Sleep och Be Kind Rewind.

after life 06

För det mesta är After Life en livsbejakande film där människan upptäcker att det kanske inte är de största upplevelserna som man vill ta med sig in i evigheten. Det som verkligen betyder någonting är de små stunderna när man dansade för sin bror, satt på en bänk med sin älskade eller blev serverad gröt när man var sjuk. After Life är en film man önskar att alla som anser sig måste göra saker och leva på ett visst sätt borde se. Koreeda sätter perspektiv på livet och sätter fokus på de detaljer som troligen kommer att betyda mest när man ligger på sin dödsbädd.

Det finns ingen himmel. Det finns inget helvete. Däremot finns evigheten. After Life utspelar sig i väntrummet till evigheten. Ungefär 20 personer i olika åldrar har dött. De tas emot i ett slitet hus där de anställda rådgivarna informerar dem att de kommer att stanna där en vecka innan de reser vidare. De avlidna ska under veckan välja ut ett minne som de vill behålla och återuppleva i evighet. Så här i början av mitt utforskande av Hirokazu Koreeda är jag imponerad över hur olika de tre filmerna jag sett är trots gemensamma nämnare. Både Barnen som inte fanns och Still Walking…

Review Overview

Betyg

70

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

2 comments

  1. Trevligt att läsa dina recensioner av Koreedas filmer. Jag köpte den Japanska utgåvan av After Life för en herrans massa år sedan, gillade filmen och tänkte att jag ville se mer av samma regissör. Av någon anledning har det aldrig blivit av, men nu efter att jag läst dina rader känner jag mig inspirerad. Tack för det. Vilken blir nästa för dig? Jag har beställt ”I wish” på Blu-ray och ser fram emot den.

    • Tack.
      Jag har skrivit sex recensioner som publiceras varannan dag. Med stor sannolikhet skriver jag om Sådan far, sådan son också när den haft premiär på fredag.
      De kommande tre filmerna är I Wish, Air Doll och Hana. Tror det är i morgon Air Doll kommer upp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.