Abraham Lincoln: Vampire Hunter 3D

Som vanligt när man blandar genrer och teman så låter det riktigt intressant. Abraham Lincoln: Vampire Hunter, håll med om att det väcker din nyfikenhet? Boken fick väldigt bra kritik men hur klarar sig filmen?

Som ung såg Abraham Lincoln sin far förlora jobbet hos Jack Barts när han stod upp mot denne. Senare samma kväll dödar Barts Lincolns mamma och hans hjärta fylls med hämndbegär. 9 år senare är det dags att utkräva hämnd. Men Barts visar sig vara vampyr och inte alls så lättdödad som Lincoln tror. Lyckligtvis räddas han av Henry Sturges, som visar sig vara professionell vampyrjägare och erbjuder sig att hjälpa Lincoln att lära honom hur man dödar vampyrer. Snart är han i full gång med att jaga vampyrer i Springfield, men längre söderut finns det större faror och de vampyrer som finns där ser inte med blida ögon på Abraham Lincoln, vampyrjägare.

Thomas Eiderman har redan gett sin syn på filmen och du kan läsa hans recension här. Timur Bekmambetov har inte imponerat på mig tidigare, varken Nattens väktare eller Wanted fick min puls att öka utan snarare tvärtom. Bekmambetov har en tendens att slänga in en massa saker bara för att det är coolt snarare än att det fyller en funktion. Men tack vare Seth Grahame-Smith blir denna film ändå okej till slut. Han gör det vågade draget att behålla dramat kring personen Lincoln och blanda det med det övernaturliga. Så filmen pendlar mellan skarpa kontraster, å ena sidan ett djupt allvarsamt drama och å andra sidan ”over the top action” signerad Bekmambetov. Det kan låta som rena receptet på en katastrof men jag hade faktiskt väldigt kul i soffan när jag såg USA:s sextonde president springa omkring med en silverdoppad yxa och döda vampyrer.

Helt klart är att man har gjort sin research och både händelser och personer är korrekta även om man har lagt till en del övernaturliga element. Detta var en av de sakerna som lyfte filmen för mig. Men om du inte är historieintresserad kommer dessa små detaljer att passera dig förbi. Själva vampyrerna i filmen är tyvärr rätt så tramsiga, de verkar till exempel alla tåla solljus och dör bara av silvervapen. Datoranimationerna är heller inget vidare och när de förvandlas ser det inte alls bra ut. Benjamin Walker syns i huvudrollen och påminner en del om en ung Liam Neeson. Han fungerar riktigt bra som Abraham Lincoln. Mary Elizabeth Winstead spelar hans kärlek Mary Todd och Rufus Sewell syns som vampyr. Tim Burton har producerats och visst syns hans stämpel genom Bekmambetovs alla vilda actionsekvenser. Framförallt inspelningsplatserna känns väldigt Burton och även färgvalet. Abraham Lincoln: Vampire Hunter har inte ändrat min syn på Bekmambetov men jag hade i varje fall kul för stunden.

Detta var min första Blu-ray 3D och jag blev inte besviken. 3D-effekterna är i regel välgjorda och fungerar bra ihop med materialet, men framåt slutet finns tyvärr scener där den tredimensionella effekten inte alls blev särskilt bra. Vad det gäller bilden i övrigt är den bra men inte fantastisk. Den är väldigt processad med starka färger, onaturliga färgskalor och skarp kontrast. Det finns väldigt lite i bilden som känns ”naturligt” samtidigt som detta är ett genomgående medvetet val. Skärpan är överlag god och detaljnivån helt okej. Ljudet är DTS-HD Master Audio 7.1 och sparkar rumpa. Detta är en actionfilm och ljudspåret lever upp till detta helt och hållet. En aggressiv mix som låter ur alla högtalare och som jobbar basen bra. Framförallt så skapar mixen en känsla av att vara mitt i handlingen, något som för mig är kännetecknet på ett riktigt bra ljudspår.

Vad det gäller extramaterial så ligger allt på 2D-skivan. Ett kommentarsspår med manusförfattaren är ganska intressant. Grahame-Smith är påläst och diskuterar flitigt balansen mellan verkliga händelser och det övernaturliga. Vi får även en animerad kortfilm där vi får berättas för oss om vampyrer av ingen mindre än Edgar Allan Poe. 5 stycken dokumentärer med en total längd på strax över en timme ger oss en god inblick i själva skapandet av filmen.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.