Above the Law

En av sakerna jag gillar med i arkivet är att den får mig att sätta mig ner och ser filmerna jag inte sett på 30 år men köpte för jag ville se igen. Som Above the Law med Steven Seagal.

Historien om hur Steven Seagal kom att bli actionstjärna i Hollywood är fascinerande. Michael Ovitz som på den tiden var agent till flera av Hollywoods stora stjärnor tränade Aikodo hos Seagal. Han såg stjärnpotential i honom och övertalade honom att göra en demonstration för några chefer på Warner. De var så imponerade att de erbjöd honom ett kontrakt och satte Andrew Davis som ett par år tidigare gjort Code of Silence med Chuck Norris på arbeta fram ett manus och regissera. De tog ett gammal kasserat Dirty Harry-manus, skrev om det till Chicago (Davis gillar verkligen Chicago) och gjorde huvudpersonen till av italiensk härkomst.

Nico Toscani är av siciliansk härkomst och arbetar som polis i Chicago. Under Vietnamkriget var han anställd av CIA för att sköta delar av deras militär operation men ett starkt rättspatos fick honom att sluta. Numera så arbeta han tillsammans med sin partner Delores “Jacks” Jackson med drogrelaterade brott samtidigt som han tar hand om sin familj. Vid ett drogtillslag upptäcker de istället för droger sprängämnet C4. Strax därefter så kommer FBI in och lägger locket på. Men Nico kan inte sluta fundera på varför sydamerikanska kartellen skulle vilja smuggla in sprängmedel. Spåren leder till personer han inte sett sedan Vietnamkriget.

I informationen kring filmen står det att man tog ett gammal Clint Eastwood-manus och skrev om. Men att det är Dirty Harry råder det ingen tvekan om. Filmen skulle utspelat sig i San Francisco innan man skrev om det till Chicago och Nico är samma hårda, no nonsense snut som Harry. Skillnaden är att han använder Aikido istället för en Magnum för att oskadliggöra skurkarna. Och för den rollen så passar Steven Seagal bra, han är inte någon karaktärsskådespelare men att spela en man med starkt rättspatos som spöar skurkar passar honom. Vi ser Pam Grier som han tuffa kollega och det är bra medskådespelar. Grier klarar av bära rollen och hålla jämna steg med Seagal. Sedan har vi min favorit Joseph Kosala.

Joseph Kosala var polis i Chicago mellan 1971 och 2006. 1984 mötte han Andrew Davis när denna scouta inspelningsplatser för Code of Silence. Han blev anställd som konsult men kom att få en mindre roll i filmen som polis. Han kom sedan att göra 8 mindre roller i filmer, nästan alla som polis. Ingen stor skådespelare men att spela polis kan han med sina år inom kåren.

Andrew Davis började karriär 1978 med Stony Island och är med känd för 1993 års The Fugitive en film som kunde satt fart på hans karriär men efter den blev det inte så mycket. Davis är den där typen av stabila regissör som inte gör märkvärdiga men underhållande filmer. Filmer som Under Siege eller Above the Law.

En av sakerna jag gillar med i arkivet är att den får mig att sätta mig ner och ser filmerna jag inte sett på 30 år men köpte för jag ville se igen. Som Above the Law med Steven Seagal. Historien om hur Steven Seagal kom att bli actionstjärna i Hollywood är fascinerande. Michael Ovitz som på den tiden var agent till flera av Hollywoods stora stjärnor tränade Aikodo hos Seagal. Han såg stjärnpotential i honom och övertalade honom att göra en demonstration för några chefer på Warner. De var så imponerade att de erbjöd honom ett kontrakt och satte…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.