A Star is Born (4K UHD)

Hajpen var stor inför årets Oscarsgala. Frågan inför galan löd:- Hur många statyetter kommer A Star is Born att kamma hem? Resultatet? Troligtvis betydligt färre än vad filmbolaget och Bradley Cooper hade hoppats på. I början av månaden släpptes filmen på hemmedia och nu har jag till sist sett denna fjolårssnackis. Var resultatet på Oscarsgalan rättvist?

En aspirerande men självkritisk sångerska möter en dysfunktionell Countrystjärna. Drömmar möter missbruk och tragedi. Det visar sig snabbt att Bradley Cooper är en bra Countrysångare och att han vet hur en gitarr skall hanteras. Det visar sig också att Lady Gaga är en bra skådespelerska och att hon kan sjunga vet vi redan. Handlingen når aldrig samma nivåer som musikframträdandena i filmen gör. Det är uppfriskande att Gagas Ally inte är allt för imponerad av Jacks (Bradley Cooper) stjärnglans. När Jack hittar henne i en bar är det inte som att han sveper henne av sina fötter. Deras relation växer fram ur ömsesidig respekt för varandra och vinner även över oss tittare genom det.

Har ni sett någon av de tidigare versionerna A Star is Born vet ni vart berättelsen barkar. Vad är det då som gör att filmen ändå är värd att se? Svaret är Cooper och Gaga. Kemin mellan de båda är nog för att bära filmen och sångerna lyfter filmen till mer än sevärd. Om den största bristen är att handlingen är tunn, lyckades paret delvis att rädda detta faktum.

A Star is Born är inte fantastisk, tempoväxlingarna sitter inte lika tight som musikframträdandena. Cooper visar dock att han kan hantera regi och intima situationer, kärleken till filmen speglas i detaljerna. De flesta av huvudkaraktärernas vänner fyller tyvärr aldrig riktigt någon funktion eller syfte. De närmsta familjerelationerna och kemin mellan Ally och Jack behöver inte dessa distraktioner för att ge filmen liv. Detta är dock en svulstig berättelse om drömmar, stjärnor, droger och överflöd så i vissa fall kanske det är passande med några lösa trådar? Nu när filmen ”bara” förärades med en Oscar känns det rättvist att Lady Gaga var den som mottog den. Hon är en stjärna och större än filmen.

Utgåvan: A Star is Born är inte referensmaterial för formatet. Men bilden är ändå en klar uppgradering från blu-ray-utgåvan när det kommer till skärpa och färgomfång. Det mest imponerande med utgåvan är dock det fantastiska Atmos-ljudspåret. Det känns väl någonstans också rimligt att en film med ett stort fokus på musik levereras med ett riktigt bra ljudspår. Extramaterialet hittar ni på medföljande blu-ray-skivan. Det består av några extra låtar, musikvideor och en bakom kulisserna-dokumentär.

Fotnot: Filmen släpptes på dvd, blu-ray och 4k-blu-ray den 4/3-2019.

Hajpen var stor inför årets Oscarsgala. Frågan inför galan löd:- Hur många statyetter kommer A Star is Born att kamma hem? Resultatet? Troligtvis betydligt färre än vad filmbolaget och Bradley Cooper hade hoppats på. I början av månaden släpptes filmen på hemmedia och nu har jag till sist sett denna fjolårssnackis. Var resultatet på Oscarsgalan rättvist? En aspirerande men självkritisk sångerska möter en dysfunktionell Countrystjärna. Drömmar möter missbruk och tragedi. Det visar sig snabbt att Bradley Cooper är en bra Countrysångare och att han vet hur en gitarr skall hanteras. Det visar sig också att Lady Gaga är en bra…

Review Overview

Utgåvan
Filmen

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.