A man called Horse

Ursprungsbefolkningen kommer oftast i kläm när någon annan börjar göra anspråk på land och resurser.

a_man_called_horse02

Att ursprungsbefolkning föses undan är snarare legio än undantag. Detta har skett över hela världen och sker än idag. På hemmaplan har vi samerna, i Australien maorierna, men det som förmodligen har exponerats mest på film är ändå den nordamerikanska ursprungsbefolkningen som illustrerats i ett otal filmer. Indianer kallar vi dem trots att det inte alls var Indien som Columbus kom till när han försökte hitta en genväg till Indien. På film har indianen illustrerats som elak, vild, lömsk, grym, primitiv, försupen eller som en naturmänniska. Oftast med den vite mannens ögon. Några filmer har under årens lopp visat hur vita män lever tillsammans och i harmoni med indianer. Den utmärkta filmen Dansar med vargar (med Kevin Costner) är ett exempel på detta. Andra exempel finns och ”A man called horse” är ett exempel på en sådan film.

a-man-called-horse-top

John Morgan (Richard Harris, känd från bla Harry Potter) är en blåblodig engelsman som lever livet i den amerikanska vildmarken. Han åker runt med ett följe tjänare och jagar djur. Detta går bra tills följet en dag blir överfallet av en indianstam. Alla utom John blir brutalt dödade, medan John blir tillfångatagen och sedermera en gåva till en krigares änka. Sakta men säkert arbetar han sig in i stammen och genomgår de riter som krävs för att bli accepterad för att slutligen gifta sig med hövdingens dotter.

a-man-called-horse01

Filmen är från 70-talets början och representerar en av de första crossover filmerna. Att placera en vit man i vuxen ålder hos indianer och låta honom få ingå i stammen var förmodligen en lockande tanke. Det lyft som behövs för att riktigt locka in mig i filmen kommer dock inte. Till skillnad från den långa Dansa med vargar så lyckas inte A man called horse riktigt skapa den dynamik som krävs för att skapa intresse. Kanske hade jag för högt ställda förväntningar, men det borde man kunna ha på en så kallad klassiker, som dessutom fått två uppföljare. Det hela känns oengagerande och jämfört med till exempel Sam Peckinpahs The wild bunch har filmen inte alls åldrats med värdighet.

En klassiker som säkerligen var nyskapande på sin tid.  Några starka scener finns givetvis, men jag skulle hellre se Dansar med vargar en gång till.

Ursprungsbefolkningen kommer oftast i kläm när någon annan börjar göra anspråk på land och resurser. Att ursprungsbefolkning föses undan är snarare legio än undantag. Detta har skett över hela världen och sker än idag. På hemmaplan har vi samerna, i Australien maorierna, men det som förmodligen har exponerats mest på film är ändå den nordamerikanska ursprungsbefolkningen som illustrerats i ett otal filmer. Indianer kallar vi dem trots att det inte alls var Indien som Columbus kom till när han försökte hitta en genväg till Indien. På film har indianen illustrerats som elak, vild, lömsk, grym, primitiv, försupen eller som en…

Review Overview

Betyg

50

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.