9

Fusion TIFF FileHär i Västeuropa och USA har vi länge förknippat animerad film med barn, men i framförallt Japan har det länge varit så att animation har varit något både för barn och vuxna. De senaste åren har vi sett fler och fler animerade filmer för vuxna som har nått ut till oss här i väst, Beowulf är bara ett exempel på detta. Här skall vi titta närmare på filmen 9.

En trasdocka med nummer 9 på ryggen vaknar upp i ett rum som är öde. På marken ligger en död man och allt är stilla. Trasdockan tar sig fram till ett fönster och öppnar det, framför honom breder sig ett öde landskap ut. Kriget mot maskinerna har förstört allt och hela mänskligheten och allt annat liv är borta. Kvar är endast 8 stycken dockor som honom, och maskinerna. De kvarvarande dockorna håller sig gömda i en katedral där 1 styr. Han är den äldste av dockorna och är fast övertygad om att det enda sättet att överleva är att hålla sig undan. Men när 2 blir tagen av maskinerna beger sig 9 iväg för att rädda honom, något som kommer att sätta igång krafter han aldrig anat och en gång för alla avgöra världens framtid.Fusion TIFF File

9 är en tour de force när det gäller animation, Shane Acker som tidigare jobbat på WETA har skapat en imponerande film tekniskt sätt. Animationerna är superba och miljöerna är otroligt fina. Man sitter och njuter under hela filmen hur bra animerat allt är och vilken levande värld man har jobbat på att skapa. Det tog Acker över 4 år att göra kortfilmen som han vann en Oscar för, den kortfilmen finns för övrigt med på denna utgåva. Sedan var det bara ett naturligt steg att Tim Burton skulle fatta intresse för det hela och stiga in som producent. Pamela Pettler (Corpse Bride) sattes på att bygga ut manuset och slutresultatet är en film på 79 minuter. Tyvärr så blir handlingen aldrig något speciellt av. Den är helt enkelt för enkelspårig och vi får aldrig något grepp om varken vår hjälte eller de andra dockorna. De blir stela stereotyper vars enda syfte är att ta handlingen framåt. När filmen är slut känner jag mig lite lurad, var detta allt? Inte en dålig film men kanske inte det resultat jag hade hoppats på. Kanske var det så att jag hoppades för mycket på filmen på grund av dess visuella stil och hur filmen hypades innan release. Visuellt lämnar 9 djupa intryck på mig, det är en fantastisk värld som Acker skapat. Om man nästa gång kan ge lite mer fokus på manuset kan det bli riktigt bra.Film Title: 9

9 är en fascinerande och vacker film som tyvärr inte håller i 79 minuter. Men den är väl värd att se tycker jag, en helt klart annorlunda upplevelse. Dock är det på sin plats att varna för filmen, den är inte lämplig för små barn och åldergränsen på 11 år är väl satt.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.