45 år

45 år är en vacker historia om hur ömtålig en relation kan vara oavsett vilken tid i livet du befinner dig. Andrew Haigh har skapat en lågmäld men spännande dramafilm med två till åldern komna skådespelare som båda gör starka skådespelarinsatser.

45years1

Samma vecka som paret Mercer skall fira sin 45-åriga bröllopsdag så möts maken Geoff (Tom Courtenay) av ett besked som river upp gamla sår. Hans första stora kärlek har blivit återfunnen nerfrusen i Schweiziska alpernas glaciärer. Till en början är Geoffs fru Kate (Charlotte Rampling) förstående och stöttande men snart väcks andra känslor till liv. Parets långa relation utsätts för sitt största test någonsin samtidigt som bröllopsdagen närmar sig…

Filmens två huvudkaraktärer spelas med bravur av de två brittiska skådespelarna Tom Courtenay och Charlotte Rampling. De båda skådespelarna har vunnit prestigefulla priser för sina roller på flera olika filmfestivaler i världen under året som gått. Tom Courteney återger Geoffs chock och ångest som bubblar upp med en oerhörd pricksäkerhet. Men snäppet vassare är Charlotte Rampling som kastas mellan glädje, sorg och avundsjuka i en helt enorm prestation. Till sin hjälp har skådespelarna regissören Andrew Haighs pricksäkra manus som säger allt utan att bli för övertydligt. Istället väger varje ord extra tungt i denna relationsmässiga bergochdalbana till berättelse.

45years2

Andrew Haigh har framgångsrikt anpassat författaren David Constantines bok In another Country till en film som berör och ställer väsentliga frågor kring livets långa relationer. Vad är det som är viktigt i livet? Hur kan gamla beslut påverka framtida relationer? Filmens foto av Lol Crawley och den engelska landsbygden förstärker hela berättelsen. Ensamheten och blåsten gör att känslan av den söndersmulade vardagen blir allt mer påtaglig.

Detta är ingen film för dig som har svårt att sitt still. Detta är en film för dig som kan dras med i en vacker, långsam och metodiskt berättad historia om kärlek. Precis som skådespelarna så har även Andrew Haigh vunnit flera priser för sitt arbete med filmen. Jag tror att Haighs samling av statyetter och priser kommer att växa en aning till inom de närmsta månaderna. Detta är helt klart en av årets mer minnesvärda filmer.

Fotnot: Filmen har premiär nu på fredag, den 4 december.

Orginaltitel: 45 years

45 år är en vacker historia om hur ömtålig en relation kan vara oavsett vilken tid i livet du befinner dig. Andrew Haigh har skapat en lågmäld men spännande dramafilm med två till åldern komna skådespelare som båda gör starka skådespelarinsatser. Samma vecka som paret Mercer skall fira sin 45-åriga bröllopsdag så möts maken Geoff (Tom Courtenay) av ett besked som river upp gamla sår. Hans första stora kärlek har blivit återfunnen nerfrusen i Schweiziska alpernas glaciärer. Till en början är Geoffs fru Kate (Charlotte Rampling) förstående och stöttande men snart väcks andra känslor till liv. Parets långa relation utsätts…

Review Overview

Betyg

90

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.