2 dagar i New York

Marion är tillbaka, fast nu har hon lämnat Paris för New York. Tillbaka undrar du? Tillbaka från vad? Ja, vi reder ut det, men klart står att den fransk-amerikanska blandningen fortsätter fungera även i New York.

days2

2007 kom filmen 2 dagar i Paris, som handlar om franska Marion (Julie Delpy) och amerikanen Jack (Adam Goldberg). De är på resa i Paris för att träffa Marions föräldrar, något som visar sig vara aningen besvärligt. Nog skrivet om Paris, men låt mig dock påpeka att du där har en naggande god fransk kvalitétsfilm. När de två dagarna nu är förlagda i New York är Jack inte längre med i bilden. Istället bor Marion med Mingus (Chris Rock) som är programledare för en radioshow. Julie själv jobbar för att få sin konstutställning klar och visad på ett galleri. Livet tickar på i ett puttrande tempo, till den dag då Marions pappa, syster och systers pojkvän kommer på besök. New York får möta Frankrike på riktigt och allt tar en vändning. En rätt rejäl sådan och flera gånger en rejält komisk sådan.

Styrkan i 2 dagar i New York är till att börja med Julie Delpy. Denna franska skådespelerska, regissör och manusförfattare, skådespelar, regisserar och har skrivit filmen. Visserligen har hon haft skrivhjälp den här gången, men Delpy är ett geni. Som jag nämner ovan tycker jag mycket om 2 dagar i Paris, men 2 dagar i New York seglar upp som ny favorit. Det är nästan svårt att förklara vad det magiska ligger i och det svåra utgörs av den tjocka kletiga mur som komedifilmen bildat som genre. Bland alla hetsiga Hollywood-komedier kommer 2 dagar New York fram som en väldigt nedtonad film och däri ligger styrkan. Handlingen med ett par som får besök av hennes lite tokiga familj är inte Släkten är värst-galen. Den briljerar med små nyanser bland det vardagliga. Det är stundtals fantastisk roligt och jag sitter i soffan och skrattar högt och ljudligt. När den sedan blir nedtonad är den fortfarande lika briljant. Julie Delpy bygger inte handlingen på några dråpliga situationer som summerade får filmen att framstå som rolig. Nej, den är hantverksmässigt snyggt utmejslad och med väldigt duktiga skådespelare. Den tar fasta på sin miljö och den använder rollfiguerna väldigt smart. Det mest imponerande är att Delpy i registolen får fram en fantastisk Chris Rock. Den normalt skrikiga komikern är här den mest nedtonade av dem alla och blir då en väldigt intressant person som verkligen levererar.

days3

Utgåvan är tyvärr inte begåvad med något extramaterial vilket hade varit roligt att ta del av, men även fast det inte finns något mervärde i utgåvan är det här en av årets skatter och en film du absolut inte bör missa.

 

About Mikael Maad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.